Aktualitás információk időseknek

 

Az Erzsébetvárosi Idősek Tanácsa június 13-i üléséről a honlapon olvasható összefoglaló: https://www.erzsebetvaros.hu/page/idosek

Néhány elhangzott, fontosabb témáról részletesebben:

-          sok oka lehet annak, hogy valaki nem tudja kifizetni a lakbérét, közös költségét vagy közmű számláit. De ilyenkor mielőbb az Önkormányzat Humánszolgáltató Irodájához kell fordulni. Kaphat támogatást vagy – önkormányzati lakbér tartozásnál – kérhet részletfizetést. A tartozás felhalmozódása kikapcsoláshoz, végrehajtáshoz, kilakoltatáshoz vezethet, amit az időben történő jelzéssel lehet megelőzni. A lakbéreket kezelő EVIN a kezdődő tartozásokról értesíti a Humánszolgáltató irodát, ugyanilyen korai értesítés kell a közös képviselőktől is. Ha a környezet odafigyel, ők is jelezhetnek: 

o   telefonon: 06 1 462 3328,

o   email cím: [email protected]

-          Kispál Tibor alpolgármester felhívta a figyelmet a rendőrség idősvédelmi programjaira. Csalók próbálják megszerezni a lakást, a besurranók figyelem eltereléssel ellopni a pénzt, és megjelent a kiber bűnözés (számítógépes-, mobil telefonos bűnözés) is, ahol a bankszámla adatokra mennek rá. Ezek ellen a körültekintő óvatosság segít, nem jó a bezárkózás, elzárkózás.

-          Niedermüller Péter polgármester ismét az önkéntesek részvételét kérte. Elsősorban a szomszédokra való odafigyeléssel lehet segíteni. Kölcsönös bizalom esetén vásárlásban, sétára kisérésben és más, nem szakképzést igénylő ügyben kiegészíthetik a Bischitz szakember-kapacitását. Az önkéntesek a Humán Szolgáltatótól szakmai támogatást is kapnak.

-          a május végén tartott Budapesti Nyugdíjas Parlamenten Erzsébetvárosból többen is részt vettek, közülük néhányan fel is szólaltak. Az Idősek klubjainak fontos javaslatai benne vannak az elfogadott határozatban. Ilyenek például: a svájci nyugdíjemelés visszaállítása, a régi nyugdíjak korrekciója, az egészségügyben dolgozó nyugdíjasok hátrányos foglalkoztatási megkülönböztetésének eltörlése, a nyugdíjkorhatár emelésének elvetése. 

Közérdekű információk

-          szociális ügyekben az Önkormányzat Humánszolgáltató irodája az illetékes: szociális támogatások, szociális szolgáltatások. Elérhetőségei:

o   Garay utca 5. Az Ügyfélszolgálaton személyesen az ügyfélfogadási időben: kedd: 8:00 - 12:00, szerda: 8:00 − 18:00 (ebédszünet: 12-13 óra), csütörtök: 13:00 - 16:00.

o   telefonon: 06 1 462 3328 (személyes megkeresés előtt is érdemes telefonon tájékozódni) minden munkanapon.

o   email cím: [email protected]   

 

-          a természetbeni szolgáltatásokról a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ (Humán Szolgáltató) tud felvilágosítást adni (a különösen az időseknek szóló szolgáltatások: az idősek nappali klubjai, otthoni szakápolás, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek bentlakásos otthonai, Erzsébet taxi, Mozgás centrum, háziorvosok).

o   minden információ megtalálható az intézmény honlapján: https://bjhuman.hu/#

o   központi email cím: [email protected] , az intézményeknek van saját email címük is.

o   központi telefonszám: 06 1 413 3631, minden telephely elérhető saját telefonszámon is.

o   személyesen a klubokban lehet érdeklődni munkanapokon 8 és 16 óra között: Dohány utca 22-24. (bejárat a Síp utca felől), Király utca 97. (bejárat a Rózsa utca felől), Dózsa György út 46, Peterdy utca 16.

-          a klubokban nagyon sok program van, a havi programot írásban a klubokban lehet megkapni, a honlapról letölthető az Idősek nappali klubjainál: https://bit.ly/46pE73I

 

-          K11 Művészeti és Kulturális Központ programjai közül sok kifejezetten az időseknek szól:  https://www.eromuvhaz.hu/ A programok egy része fizetős. Az intézmények: K11 (Király utca 11.), Erzsébetvárosi Zsidó Történeti tár (Csányi utca 5), Hernádház (Hernád utca 46. IV. emelet), Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény (Nefelejcs utca 26.)

 

-          a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár erzsébetvárosi fiókja a Rottenbiller utca 10. alatt található Deák Ferenc könyvtár. A könyvtár szolgáltatásairól és a kapcsolódó programokról információ itt: https://fszek.hu/Entities/71   

o   az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatásával 70 éves korig a nyugdíjasok 50 % kedvezményt kapnak az éves tagdíjra. (70 éves kor felett ingyenes a könyvtárhasználat.)

o   a többi kedvezmény a honlapon található, bizonyos feltételekkel házhozszállítás is kérhető

o   a FSZEK közeli, terézvárosi fiókja a Teréz krt. 2-ben működik.

 

-          Sport a Mozgáscentrumban, vannak vezetett foglalkozások és szabad eszközhasználat (a Házirend szerint): 

o   órarend: https://bjhuman.hu/mozgascentrum

o   helye: Lövölde tér 7. (bejárata a Király utca felől).

o   telefon: 06 1 321 0635

o   email cím:  [email protected]

kohezios_alap