1. Tájékoztató időseknek

   

  1. Tájékoztató a járványhelyzetről

   

  A járvány lappangó állapotban, de megvan, most is vannak megbetegedések. Akinek megvan a három oltása, könnyebben eshet át egy esetleges fertőzésen. Lehetőség van negyedik oltásra, különösen azoknak az időseknek, krónikus betegséggel rendelkezőknek ajánlják, akik kínai oltást kaptak. A maszk viselésre nincs előírás, de zárt helyen (közlekedési eszköz, üzlet) érdemes viselni.

   

   

  2. Helyi szociális támogatások, ellátások

   

  A szociális támogatásoknál jelentős változásokról döntött a képviselő-testület. A módosítás célja az volt, hogy az egyes támogatásokra vonatkozó jövedelemhatárok emelésével az elmúlt években a támogatási rendszerből csekély mértékű jövedelem emelkedésük miatt kiesett kérelmezők újra bekerülhessenek és segítséget kapjanak az alapvető létfenntartási gondjaik enyhítéséhez.

   

  Egyes támogatások esetében a jogosultsági feltételek bővítésével, a jövedelemhatárok emelésével vagy a támogatási összegek növelésével a szociálisan hátrányos helyzetben levő családok célzott támogatásban részesülhetnek az alapvető kiadásaikkal járó terheik enyhítése érdekében.

   

  A támogatások részletes leírása és a letölthető kérelmek megtalálhatók az önkormányzat honlapján. Személyesen intézhető az Ügyfélszolgálaton: Garay utca 5.

   

  A változott vagy új támogatások közül az elsősorban időseknek szóló támogatások a következők:


  A rezsitámogatásra módosuló fűtési támogatás összegét módosították havi 15.000 Ft-ra, az október 1-től április 15-ig tartó időszakra. A jogosultság feltételei a módosult jövedelemhatárokon túl azzal egészülnek ki, hogy az a személy, aki részesül a lakásfenntartási támogatás I-II. ellátási formában, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, automatikusan részesül a rezsitámogatásban.


  A gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatást és a szemüveg-vásárlási támogatást összevonták és nincs korhatára. A szemüvegvásárláshoz kétévente 35.000 Ft lehet a támogatás. Optikus vagy szemészorvos javaslata és árajánlat kell hozzá. 


  Évi egyszeri gondozási támogatás, mint új támogatási forma azoknak az ügyfeleknek nyújt segítséget, akik gondozásra, ápolásra szoruló személyek, és a kérelem benyújtását megelőző 30 napon belül fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményből elbocsátották, illetve fentieket igazoló orvosi dokumentációval rendelkeznek, valamint VII. kerületi bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek. A támogatás ebben a formában azért más, mint az ápolási díj, mert az érintett saját 24 órás ápolásának, gondozásának biztosítására fordíthatná ezt az egyszeri támogatást. Összege: 100.000,- Ft/év


  A szociális ellátások részletes ismertetése a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ (BJIHSZK) honlapján található.


  Az időseket érintő szolgáltatások: felnőtt egészségügyi alapellátás (háziorvos), otthoni szakápolás, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, idősek nappali klubjai, idősek bentlakásos otthonai, Erzsébet taxi (ez a Dohány utca 22-24. Idősek klubjában intézhető)


  3. Könyvtár

   

  A Fővárosi Szabó Ervin könyvtár kerületi tagkönyvtára a Rottenbiller utca 10. alatt van. A közelben található még a Teréz körút 2-4-ben nyílt könyvtár.


  Az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatásával 70 éves korig a nyugdíjasoknak 50 % kedvezmény van az éves tagdíjra. 70 éves kor felett ingyenes a könyvtárhasználat.

  50 % kedvezmény jár azoknak, akik az önkormányzattól rendszeres szociális segélyt kapnak.

  Ingyenes a tagság a súlyos fogyatékosságot tanúsító háziorvosi vagy szakorvosi igazolással rendelkezőknek (335/2009. (XII.29) Korm. rendelet

  Kölcsönzött dokumentumok házhoz szállítása otthonukhoz kötöttek részére ingyenes (mindkét könyvtárból).

  Súlyos fogyatékosságot igazoló személyeknél a szolgáltatások meghatalmazott útján is igénybe vehetők.


  4. Programajánlók


  - Az Eröművház programjai egy helyen.    

  o Erzsébetvárosi Zsidó történeti tár, Csányi utca 5.  

   

  o Hernádház, Hernád utca 46, IV. emelet.

   

  o K11 Kulturális és művészeti központ, Király utca 11.

   

  o Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény, Nefelejcs utca 26.


  5. Budapesti múzeumok egy helyen:  


  o A múzeumok állandó és időszakos kiállításaira rendszerint kedvezményt adnak, a 70 éven felülieknek ingyenesek. Részletes feltételek.

   

  o Aktuális múzeumi hírek a Magyar múzeumok online csoportban a Facebookon.


  6. Mozi (online):


  o 120 év magyar filmjei előfizetéssel vagy kölcsönzéssel  


  o Hazai művész mozik filmjei előfizetéssel, vagy kölcsönzéssel, vagy letölthetők:  


  o 5 budapesti mozi aktuális műsora otthonról nézve


  7. Sport: 


  - A BJIHSZK Mozgáscentrumban az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, fizikai aktivitás növelése és fejlesztése céljából csoportos mozgásprogramok:

  o Csak hetedik kerületi lakosok használhatják, a részvétel ingyenes 

  - A masport online programja időseknek   


  8. Játék:   - Kirakós (puzzle) játékok online, egyedül vagy gyerekekkel, unokákkal

kohezios_alap