• írta Török Zsuzsa Göngy
  • 2024. április. 26. péntek
  • 0

„Tengert menteni komoly dolog!”

A Föld napjára a Bethlen Téri Színház minden évben a környezettudatos életmódra nevelő Globe Feszt nevű rendezvénnyel készül.
title image

„Tengert menteni komoly dolog!”

A kerületi kisgyerekek pontosan tudják, mit jelent a környezetvédelem

A Föld napjára a Bethlen Téri Színház minden évben a környezettudatos életmódra nevelő Globe Feszt nevű rendezvénnyel készül. Az önkormányzattal együttműködve idén közel 300 óvodás és kisiskolás láthatta a Barboncás Társulat előadását, A tenger szeme címmel. A mese hullámain kalandozva a mesélő – Kiss Ágnes – a gyerekek segítségével mentette meg a tengert és annak csodás birodalmát. Akik regisztráltak az ingyenes programra: a Baross és Alsóerdősori iskolák kisdiákjai, a Nefelejcs, Csicsergő és Magonc óvodák apróságai.

Pisszenés se hallatszott a teátrumban, mikor Hilda a világítótorony és a tenger csodás lényei beköltöztek a színpadra. A víz csobogása minden gyermeket megnyugtatott, s tátott szájjal nézték a kicsik: madarak, halak, horgászok békés együttélését. A paradicsomi idillnek hangos bulizók és különböző hajók vetettek véget, s elindult a környezetszennyezés. Használt olaj, nejlonzacskók, üvegek, műanyag palackok, színes tárgyak kerültek a tengerbe.

A mesélő ezen a ponton megállította az előadást és bevonta a közönséget a tenger megmentésébe. A gyerekek pedig egészen pontosan tudták, mit jelent a környezet védelme.

„Szemét az, amit kihasználtunk, elhasználtunk, kidobjuk.” „Szemét az, amiből megesszük a csomagolt ételt, utána kidobjuk.” „A használt teafilter nem való a tengerbe.” „Az üveget szelektíven, elmosva kell gyűjteni.” „Nem szabad ételt, italt dobni a tengerbe, mert a vízi állatokat elpusztítja.” „A festetlen fahulladékból komposztot lehet készíteni.” Ilyen és ehhez hasonló komoly mondatok hangzottak el az egészen kicsi emberektől, akik végül közösen tisztították meg a hulladéktól a mesebeli tengert.

„Tengert menteni komoly dolog!” – ebben az összes lelkes, kerületi óvodás és iskolás egyetértett, aki A tenger szeme előadás részese lehetett, a Bethlen Téri Színházban, a Föld napja alkalmából, 2024-ben.

kohezios_alap