Megújul a Bethlen Téri Színház

Nemzetközi együttműködés az élhetőbb városokért

Erzsébetváros Önkormányzata csatlakozott a 2023-ban induló „LIFE BauhausingEurope” néven futó nemzetközi projekthez, amelyben a résztvevő önkormányzatok, egyetemek, szakmai, kulturális és közösségfejlesztő szervezetek közösen kutatják a városi épületek és közterek megújításának lehetőségeit. A projektben négy európai tagállam - Horvátország, Magyarország, Lettország és Spanyolország - partnerei vesznek részt.

Célkitűzések Erzsébetvárosban

A projekt célja a Bethlen Téri Színház épületének műszaki korszerűsítése, ezen belül fűtési és légtechnikai rendszer korszerűsítése, a kiszolgálóhelyiségek felújítása, akadálymentesítése, a színház közösségei tereinek esztétikai megújítása. A beavatkozásokkal várhatóan 30%-os energiamegtakarítás érhető el.

Ezen túl a színház közvetlen környezetének zöldítése, közösségi tér létrehozása is fontos elem, ami a sűrűn beépített, rendkívül kevés zöld és közösségi térrel rendelkező városrészben igazi kihívás.

A fejlesztések pedig a leginkább érintettekkel, azaz a színházzal és látogatóival, a környék lakóival, a helyi civil szervezetekkel, intézményekkel, vállalkozásokkal közösen gondolkodva, tervezve, az ő igényeiket, ötleteiket is szem előtt tartva folynak majd.

Hosszú távú cél, hogy a megújulással a színház a környék kulturális központjává, befogadó közösségi térré váljon a környék lakói, az itt tanuló diákok, a helyi kisvállalkozók, vagy a távolabbról érkező, kultúrára szomjazó látogatók számára.

Távlati célok

A nemzetközi és helyi együttműködésen alapuló projekt projekt azonban túlmutat egy színház felújításán: gyakorlatba ülteti a városi környezet komplex – környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból is fenntartható – megújításának hosszú távú európai céljait, itt helyben pedig kisebb károsanyag-kibocsájtást, alacsonyabb energiaszámlát jelent majd, miközben szebb, barátságosabb, használhatóbb tereket kapunk, és a helyi közösség is erősödik.

Nem utolsó sorban pedig - mint minden hasonló kísérleti projektnél - az is fontos szempont, hogy a partnerek a felhalmozódó tudást és tapasztalatot megosszák más érdekelt szereplőkkel és az Európai Unió döntéshozóival.

 „Szép, fenntartható, közösségi” - A New European Bauhausról

A Bethlen Téri Színház megújítását szolgáló projekt a New European Bauhaus (NEB) elnevezésű európai kezdeményezés része, amely a helyi szintű, kis léptékű, gazdaságos, befogadó és fenntartható megoldásokat, a helyi emberek, kisközösségek és erőforrások bevonását támogatja.

A „LIFEBauhausingEurope” nemzetközi projektről számokban

·         57 000 európai állampolgár használja majd a felújított, szebb, kényelmesebb, energiatakarékos középületeket

·         76 000 európai állampolgár kapcsolódhat ki és töltődhet fel megújult szabadtéri környezetben 

·         5 városban, 4 067 m2 régi épületet újítanak fel energiatakarékos, környezetbarát módon

·         A fejlesztésekkel a partnerség összesen 572 GWh energiát takarít meg éves szinten (ez akkora mennyiség, amivel 570 évre meg lenne oldva a kerület közvilágítása, vagy 13 évig fűthetnénk a kerület közintézményeit)

·         Évente 115 tonna üvegházhatású gázzal kevesebb jut a légkörbe.

·         Közel 80 GWh megújuló energiát termelnek majd évente.

·         A projekt teljes költsége: 4 624 142 euró, melyet 60%-ban az Európai Unió LIFE programja finanszíroz

·         Ebből Erzsébetvárosra jutó költség: 502 097 EUR 

·         A projekt teljes időtartama: 2023-2027 (48 hónap)

 

PARTNEREK

EuroVertice Consultores (ES) – Coordinator https://www.eurovertice.eu/

Universidad Politécnica de Cartagena (ES) https://www.upct.es/

Ekodoma (LV) https://www.ekodoma.lv/

Pro Progressione (HU) https://proprogressione.com/

Croatia Green Building Council (HR) https://gbccroatia.org/en/

Municipality of Cartagena (ES) https://etsae.upct.es/

Municipality of Blanca (ES) https://blanca.es/nuevaweb/

Municipality of Adaži (LV) http://www.adazi.lv/

Erzsébetváros Önkormányzata (HU) https://erzsebetvaros.hu/

Municipality of Varaždin (HR) http://www.varazdin.hr/

Development agency North – DAN Ltd – Affiliated Partner https://dan.hr/

Regional Federation of Municipalities from Murcia Region (ES) – Associated Partner http://www.fmrm.es/

Autonomous Community of the Region of Murcia – Associated Partner (ES) http://www.carm.es/


Ez a projekt az Európai Unió LIFE programjából kapott támogatást a 101113886 számú támogatási megállapodás alapján. A dokumentum tartalmáért kizárólag a Bauhausing Europe projekt felelős, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét.

kohezios_alap