• írta Buják Attila
  • 2023. november. 06. hétfő
  • 0

Történetek az Archoz – kiállítás a Csányi5-ben

Történetek az Archoz címmel a Csányi5-ben nyitották meg az Irodalmi Ősz újabb rendezvényét.
title image

Megnézni és meghallgatni

Történetek az Archoz – kiállítás a Csányi5-ben

Történetek az Archoz címmel a Csányi5-ben nyitották meg az Irodalmi Ősz újabb rendezvényét.

A cím voltaképpen fotókiállítást rejt, annyiban vegyes műfaj, hogy a képek mellé a szerzők interjúszövegeket mellékeltek. A szövegek a kép mellé tűzve olvashatók a falon, a hanganyag QR-kóddal hallgatható.

Az Arcok mellé történetek járnak. Viktor Balázs színész, rendező Slezák Zsuzsa fotóst kérte fel, hogy az interjúk mellé portrékat készítsen. A téma, a hajléktalanság, a kitaszítottság, az utcai lét. Egy fiatal pár (Viktor Balázs és felesége) karácsonyozni indult. A Lehel téren találkoztak a képek modelljeivel. A hajléktalanok a téren ünnepeltek. A találkozásból beszélgetések lettek, a hanganyaghoz képek születtek. A cél az volt, írja Viktor Balázs, hogy aki találkozik a hajléktalanokkal, ne tudja azzal lerendezni, hogy „ez egy szar ember, életét elrontotta”, reménytelen. A történetek sosem fekete-fehérek. Nem árt, ha minden nemzedék újra felfedezi. A téma ugyanis többévtizedes. A változás mindössze annyi, hogy a hajléktalanok ellen a politika az utóbbi években, rájátszva a közhangulatra, valóságos hadjáratba kezdett. Törvény is született. Nem véletlenül mondta megnyitójában Szücs Balázs kulturális alpolgármester: igazi várospolitika akkor létezik, ha az embereket megérti, összehozza. A városban mindenkinek helye van, mindannyiunk sorsa fontos.

Slezák Zsuzsa portréi külön is szót érdemelnek. A cél, ha jól értjük, nem a „megsajnáltatás”, hanem a megértés, a tűpontos megfigyelés. A fotós három sávban nagyítja az embert. Első az arc, mely általában ötvenes, de elmegy hetvennek is. Második a törzs a kulcsolt kezekkel. Alul a láb, a kínai cipővel. Nem mondunk erről többet. Érdekes. Érdemes rá egy pillantást vetni. November 26-ig lehet megnézni. A történeteket pedig meg lehet hallgatni.        

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap