• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. december. 04. hétfő
  • 0

Szeretnék, ha szép lenne a kerület!

"Közös érdekünk, hogy gondoskodjunk a társasházainkról" – fogalmazott Niedermüller Péter azon a tanácskozáson, melyre a kerületi közös képviselőket invitálta az önkormányzat.
title image

Szeretnék, ha szép lenne a kerület!

"Közös érdekünk, hogy gondoskodjunk a társasházainkról" – fogalmazott Niedermüller Péter azon a tanácskozáson, melyre a kerületi közös képviselőket invitálta az önkormányzat. A találkozót azért szorgalmazta a polgármester, hogy a jövő évi költségvetés elfogadása előtt egyeztethessék:

Milyen változásokra lenne szükség a pályázati rendszerben?

„Siralmas állapotban vettük át az erzsébetvárosi lakásállományt 2019-ben. És miközben az állam látványosan kihátrált a társasházak támogatási rendszeréből, és azt a súlyos gazdasági gondokkal küszködő önkormányzatokra tolta, mi százmilliókat költünk ezekre az ingatlanokra” – mondta a kerület vezetője, hozzátéve, hogy jelenleg húszféle támogatási keretre jelentkezhetnek a társasházak.

A polgármester beszélt arról, hogy nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat az energetikai spórolásra, fejlesztésre, és próbál segíteni a társasházaknak a legszükségesebb, életveszélyt elhárító javításokban.

Molnár István képviselő, társasházi tanácsnok azt javasolta, hogy vissza nem térítendő támogatást lehessen igényelni drámai helyzetekben: például elektromos vezetékek, tető, függőfolyosó gyors javítása esetén. Nagy Andrea képviselő az elavult vízvezetékek cseréjét is ebbe a büdzsébe sorolná.

Molnár István szerint bár rugalmasabb lett a pályázati rendszer, „Nagyon sok pénz bent maradt.” Továbbá arról is tájékoztatta a társasházak képviselőit, hogy idén az összes helyesen benyújtott pályázat megkapta a kért anyagi fedezetet.

Az összejövetelen – ahol a főépítészi iroda munkatársai is jelen voltak – minden közös képviselő beszámolhatott saját nehézségeiről, és javaslatot tehetett a jövő évi támogatásokra vonatkozóan.

Többen megköszönték az önkormányzat munkáját, kiemelve, hogy Budapesten, a hetedik kerületben foglalkoznak legtöbbet a társasházak állapotával.

A megbeszélésen szó volt még többi között a kifutó lakástakarék-pénztári önerő pótlásáról, s arról, hogyan dönthetnek pályázatokról a társasházak abban az esetben, ha a valódi tulajdonosok nem laknak helyben, s nem is vesznek részt a közgyűlésen.

A polgármester ígéretet tett, hogy folytatják a párbeszédet a társasházak közös képviselőivel, és minden most felmerült kérdést megvizsgálnak, megválaszolnak a szakemberek.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap