• írta Buják Attila
  • 2023. december. 08. péntek
  • 0

Saly Noémi könyvbemutató a Csányi5-ben

Saly Noémi legújabb kötetének bemutatójával kedveskedett közönségének a Csányi5 az Erzsébetváros Kincsei Estek sorozatban.
title image

Erzsébetváros Kincsei estek – folytatás 2024-ben

Saly Noémi könyvbemutató a Csányi5-ben

 

Saly Noémi legújabb kötetének bemutatójával kedveskedett közönségének a Csányi5 az Erzsébetváros Kincsei Estek sorozatban. Az est az Értéktár Bizottság és az AB Ovo Kiadó közös rendezvénye volt. A beszélgetést Nagy Gabriella, a Litera irodalmi portál főszerkesztője vezette.

Az írónő a Csányi5-ben kedvelt szerző. Szókimondó humorát, tapintatos, ám direkt stílusát a közönség élőszóban is szereti. Létezik egyfajta „Saly feeling”, amely a nézőt meghatja, máskor megnevetteti. A Csányi5 tematikájához illik a szerző témaválasztása is. Helytörténeti írások szerzője, a Nagy Budapest Törzsasztal egyik alapítója, tévéműsorok népszerű szereplője.

A most megjelent kötet (Példabeszédek és A Macska történetei, Ab Ovo, 2023) csak részben új, a Példabeszédek már 2015-ben megjelent. A Macska újabb irodalmi kísérlet, egy örökbefogadott cica bizarr monológja.

Hogy Saly Noémi „családi vonalon” tele van történetekkel, azt mindig is sejtettük. Maga a család, a szellemi környezet, Budapest polgársága, a torzóban maradt, elvetélt polgári fejlődés, a közösségi kataklizmák, az örök újrakezdés kényszere, a magányos nők küszködése, a deklasszálódás, az X-es származás rengeteg mesélni valót sejtet. Önmagában a családi fényképalbum, a fényképek, vagy a fényképek hiánya titkok hordozója. „Kredencfiókból kiszivárgott hőseposz-foszlányokként, kezdők és haladók számára használatos gyakorlati erkölcstanként” határozza meg írását Saly Noémi. „Robbantott családregény”, írja. Az idők során sok minden foszlányokban jött elő, sok mindent nem meséltek el az ősök, bizonyos dolgokról „nem volt ajánlatos beszélni.” Ami nem csoda, ha belegondolnunk, hogy családtagok fordultak meg a Gulágon. Volt, aki máig nem ért haza. Különleges szerepe van a családban a „túlélőmondatoknak.” Amikor leszakad a mennyezet, a történet női hőse bólint, s ekként nyugtázza: „de legalább nem lőttek.”

Ehhez csatlakozik a másik mű, a Macska története. A szerző bevallja, a macskáktól mindig idegenkedett. Nem is ismerte őket. Kutyapárti. Tragikus okból mégis egy elmagányosodott, „már nem fiatal” macska kényszergazdája lesz. Megejtő humorral, macskaszemszögből ábrázolja „két lény” egymásra találását. A végén a szerző a könyvet dedikálta.

Ezzel zárult az Erzsébetváros Kincsei Estek 2023-as műsora. Folytatás jövőre. Elöljáróban Szücs Balázs alpolgármester megköszönte a közönség támogató figyelmét. Találkozunk 2024-ben.               

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap