• írta Barát József
  • 2023. október. 28. szombat
  • 0

Rendőrség: Budapest nehéz kerülete

A kerületi rendőrkapitányság minden idén történt rablás elkövetőit elfogta, amiben kulcsfontosságú segítséget nyújtott az erzsébetvárosi rendészet kamerarendszere. Egyebek mellett erről is beszélt dr. Bálint András, kapitányságvezető az önkormányzat képviselői és civilek számára megrendezett Közbiztonsági Egyeztető Fórumon.
title image

Tavaly a 112-es segélyhívó számon 12 419 bejelentés érkezett Erzsébetvárosból, azaz naponta több mint harmincszor kértek innen rendőri segítséget. Ezzel az adattal Bálint alezredes a kerületi rendfenntartók feladatának súlyát jellemezte a fórum résztvevőinek, akik között ott volt Niedermüller Péter polgármester, két alpolgármester, dr. Kispál Tibor és Szücs Balázs, valamint Nagy Andrea független és Veres Zoltán fideszes képviselő. A rendőrkapitány a képek rögzítésének fontosságáról azt is elmondta, hogy a kerületi rendőrség megkezdte testkamerák alkalmazását, ami igen hasznosnak bizonyult. Egy éjszakai járőrszolgálat során például Belső-Erzsébetvárosban gyanúsan viselkedő fiatalokat igazoltattak, akik közül volt, aki nehezményezte, hogy róla felvétel készül, és kilátásba helyzete, hogy ezért feljelentést tesz. Eljárás azonban ellene indult, mert a képek egyeztetése során kiderült, hogy az igazoltatás előtt egy órával bankautomatás csalás résztvevője volt.

Prezentációjában Bálint András arról is beszélt, hogy akik a „bulinegyedben” állítólag kábítószert árusítanak, gyakran majoránnával csapják be azokat a külföldieket, akik marihuanat szeretnének vásárolni, és sütőport adnak el kokain helyett. Igaz, ők maguk gyakran valódi kábítószerek hatása alatt állnak.  A rendőrkapitány beszámolójából az is kiderült, hogy a rablások melegágya lett a kerületben, hogy a lakástulajdonosok a kapualjakban felszerelt dobozokban helyezik el kulcsaikat. Ezeket a dobozokat az erre szakosodott bűnözők könnyen kinyitják és besétálnak a tálcán felkínált házakba, lakásokba.

Niedermüller Péter polgármester megköszönte a rendőrség eredményes munkáját a kerület nehéz terepén. Mint mondta, „jó irányban haladunk, erősödik a rend, javul a lakók biztonságérzete.” Erzsébetvárosban szerencsére csökken a panaszok száma. A polgármester a kerületi rendőrség támogatását is kérte ahhoz, hogy sikerüljön megfékezni a járdákon száguldozó rollereseket és szabályokhoz kötni a taxik behajtását Belső-Erzsébetvárosba, ahol egyes taxisok körbe-körbe hajtva keresik a gyakran ittas külföldi klienseket. A polgármester a droghelyzetről elmondta, hogy őt leginkább azoknak a mélyszegénységben élő fiataloknak a sorsa aggasztja, akik kiesnek a társadalmi gondoskodás köréből. Funkcionális analfabétaként érik el az iskolaköteles életkor végét, elhelyezkedni nem tudnak, és 17-18 évesen olyan kotyvasztott drogokkal teszik tönkre magukat, amelyek nincsenek benne a tiltott szerekről szóló protokollokban. Együtt kell gondolkodnunk arról, hogy az ő helyzetükön hogyan tudunk javítani.   

Szücs Balázs alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, a drogprevenciót nagyon megnehezíti, hogy a civil szervezeteket kitiltották az iskolákból, így a korábbinál is nagyobb felelősség hárul a rendőrségre, amelynek programjait fogadja az oktatási rendszer. Köszönetet mondott Szalay-Komka Éva őrnagy asszonynak, aki már több mint tíz éve szervez ilyen iskolai felvilágosító programokat. Az alpolgármester elmondta, hogy az év végéig 350 diák vesz részt a drogfogyasztás veszélyeiről szóló felvilágosító rendezvényeken és jelenleg új, közös drogprevenciós munkaterv is készül.

Sedlák Tibor az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság vezetője, aki korábban számos rendőri vezetői poszton szolgált a fővárosban, azt a meggyőződését osztotta meg a hallgatósággal, hogy Erzsébetváros, ahol a főváros éjszakai élete koncentrálódik, Budapest legkeményebb kerülete. Az itteni eredményes munkának egyik feltétele volt, hogy 2019-óta lecseréltek, korszerűsítettek 139 térfigyelő kamerát, most pedig arra készülnek, hogy a rendszert tovább építsék, újabb eszközökkel fedjék le a korábbi holttereket. Arra számít, hogy a képviselő-testület biztosítja ennek anyagi hátterét.   

kohezios_alap