• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. október. 06. csütörtök
  • 0

Pályázati lehetőség civileknek!

Kedd délután civil fórumot tartottak a Csányi utca 5-ben.
title image

Pályázati lehetőség civileknek!

Kedd délután civil fórumot tartottak a Csányi utca 5-ben. A rendezvényt Szücs Balázs alpolgármester, és a Budapesti Civil Szolgáltató Központ munkatársai közösen szervezték. Az esemény célja az volt, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap 2023-as pályázatáról tájékoztassák az érdeklődő civileknek. Mivel összesen 1 180 518 960 forint központi forrás elosztásáról van szó, nagyon fontos, hogy a civilek a megadott határidőket pontosan betartva, hibátlanul kitöltött kérelmekkel pályázzanak – már most október elejétől..

Az ügy súlyát jelezi, hogy legalább 30-40 civil szervezet képviseltette magát ezen a fórumon. Budapestről, sőt az ország minden pontjáról érkeztek ide. Akadt, aki Nógrád megyéből jött, hogy a helyi kis közösség érdekeit képviselje. De ott volt a Civilek a Római-partért Egyesület egyik vezetője is, ők pihenő park létesítésére pályáznak. A Ren-ro Alapítvány az Elesettekért alapítója is részt vett a civil találkozón. Ez a közösség szorosan kötődik a VII. kerülethez: a Péterfy Sándor Utcai Kórház vesebetegeinek támogatásáért pályáznak. Nemes célokkal érkezett ide mindenki.

Szücs Balázs alpolgármester köszöntőjében elmondta: a rezsiárak emelkedése miatt nagyon nehéz időszak elé néz az önkormányzat és a civil szféra is. Ilyen helyzetben még fontosabb, hogy együttműködve, egymásba kapaszkodva vészeljük túl a ránk váró hónapokat.

– Az Erzsébetvárosi önkormányzat azonban ilyen súlyos gazdasági körülmények között sem hagyja magára a civileket – folytatta az alpolgármester – októberben megnyílik a Nagy Diófa-Klauzál tér sarkán az új civil központ, amely projektorral, légkondicionálóval, konyhával felszerelt korszerű létesítmény lesz. A helyiségeit a kerületi civil szervezetek ingyen bérelhetik. Emellett tarthatnak itt lakossági közösségi programokat, kulturális eseményeket is. Az új központban október 14-én, 15 óra és 18 óra között nyílt napon várják az érdeklődőket. A hivatalos megnyitó pedig sok programmal október 26-án, 17 órakor kezdődik.

A Facebookon létrejött az Erzsébetvárosi Civil Központ oldal, ahol minden információ megtalálható.

Köszöntötte az egybegyűlteket Pintér György, a Budapesti Civil Szolgáltató Központ vezetője is. Ő azt emelte ki, hogy ezekben a rendkívül változó, kiszámíthatatlan mindennapokban, a hazai civilek számára a Nemzeti Együttműködési Alap jelenti az egyik biztos pontot, hiszen a pályázati feltételek lényegében azonosak minden évben.

– A pszichológusok szerint az emberi élet minőségét a kapcsolati hálók határozzák meg. A civil közösségek ebben is sokat segíthetnek.

A NEA pályázatok részleteiről Janzsó Ádám, a Budapesti Civil Szolgáltató Központ szakértője tartott előadást. A szervezet címén a továbbiakban is ingyenes tanácsdással segít, online és telefonon is elérhető.

A szakemberek azt tanácsolják a civileknek, minél előbb adják be a pályázataikat a Nemzeti Együttműködési Alaphoz. Sokszor ugyanis a pályázatok beérkezési sorrendje dönt arról, hogy van-e még pénzkeret támogatást nyerni, vagy már nincs. 

kohezios_alap