• írta Sári Judit
  • 2022. június. 15. szerda
  • 0

Nyári szünet, avagy a szülői kihívások ellenszere a napközis tábor

A kerületben 2 heti ciklusokban iskolai szervezésű, önkormányzati finanszírozású napközis táborokba várja a kerületi Humánszolgáltató az iskolásokat, június 27-tól augusztus 19-éig. Ezekben a táborokban csak azt az étkezési térítési díjat kell kifizetni, amit tanév közben is fizetnek a szülők az iskolákban.
title image
Nyári szünet, avagy a szülői kihívások ellenszere a napközis tábor:

szabadulószoba, múzeum, játszóház, csúzdapark, és…

Erzsébetvárosban több ezer általános és középiskolás gyerek teszi el az iskolatáskát június 15-én délután, és legtöbben maximum a tanévzáró napján néznek vissza a suliba a nyáron, amikor átveszik a bizonyítványokat. A kerületi iskolák között hagyományos, 8 évfolyamos általános iskolát csak elvétve találunk már, a legtöbb intézmény a középfokú oktatás keretein belül, vagy belül is várja a tanulókat. És ez azért is aktuális téma, mert jelenleg nem csak a nyári szünet első napjának örülünk, sok diák most búcsúzik az általános iskolától is, és van, akikkel együtt izgulhatunk az éppen zajló szóbeli érettségik miatt.

Erzsébetváros iskolaváros, gimnáziumok, szakiskolák, zenei- és művészeti, nyelvi képzést biztosító intézmények, köztük országosan elismert iskolák tucatja vizsgáztatja, majd ereszti a nagybetűs élet, az egyetem vagy a munka világa felé érett diákjait a napokban. Ők már fiatal felnőttek, az önállósodás kezdetén, de mi lesz azokkal az iskolásokkal, akikre még felügyelni kell?

 

A szülőknek kész kihívás a vakáció

Mit lehet tenni? Sakkozzunk kicsit a lehetőségekkel. Szülői felügyelet? A dolgozó szülőknek nincs ennyi szabadsága, és a munkahelyek sem nagyon tolerálnák, ha a harmadlétszám munkavállalójuk eltűnne 2,5 hónapra. Nagyiprojekt? Ma már a nagyszülők jelentős része dolgozik, és pont úgy nincs 2,5 hónap szabadságuk, mint a szülőknek. Különféle nyári táborok? A legtöbb családnál a pénztárca szabja a határokat, és egy ottalvós tábor ára igencsak borsos (lehet). A nappali felügyeletet biztosító táborok ára az internetes oldalak adatai alapján olyan 20-25 ezer forintnál kezdődik /hét, azonban a napi étkezést a legtöbb helyen még ehhez számolják hozzá.  Az ottalvós táborok ára a bérből és fizetésből élő számára egy szem felügyeletet igénylő gyermek mellett sem finanszírozható könnyedén, és akkor is csak egy hétről beszéltünk. Bébiszitter? Amerikában teljesen szokványos dolog, hogy egy középiskolás lány vagy egy idősebb nő, esetenként már fiú/férfi is, gyerekfelügyeletet vállal, ám ezt két okból nem nagyon lehet megvalósítani itthon. Egyik oka az óradíj, ami összességében az átlagfizetéshez képest horribilis összeg lehet a hónap végére, a másik, hogy nem sok olyan 10 évest tudunk manapság elképzelni, aki ne tiltakozna élénken a dadus ellen. Szülői összefogás? Ez egy megfontolandó lehetőség, Erzsébetvárosban néhány évvel ezelőtt megismerhettek olyan helyi példát az itt élők, ahol egy osztályba járó gyerekek szülei osztozkodtak 4 kisiskolás 1-1 heti ellátásán, felügyeletén, így egy hét szabadság 3 hét megoldást jelentett. Kulcs a nyakba? A legrosszabb megoldás ez a lehetőség, hiszen egy alsó tagozatos gyermeknek a veszélyérzete még messze nem elégséges, ajtót nyithat bárkinek, elcsavaroghat bárhova, és biztos, hogy nem könyvet fog olvasni egész nap a bezárt lakásban a reggeli szendvicsét majszolva.

És akkor a napközis táborról

A napközis tábornak már a gondolata is rossz szájízt okoz a legtöbb szülőnek, hiszen a „30 gyerek egy teremben unatkozik” kép mindenkiben élénken él. Pedig a világ nagyot fordult az elmúlt 15-20 év alatt, a napközis táborok már nem csak szimplán gyermekmegőrzők. A kerületben 2 heti ciklusokban iskolai szervezésű, önkormányzati finanszírozású napközis táborokba várja a kerületi Humánszolgáltató az iskolásokat, június 27-tól augusztus 19-éig.  Ezekben a táborokban csak azt az étkezési térítési díjat kell kifizetni, amit tanév közben is fizetnek a szülők az iskolákban.

A jelentkezés részletei a Humánszolgáltató honlapján érhetőek el, az alábbi linken. 


Milyen táborok lesznek?

Szabadulószoba, múzeum, játszóház, csúzdapark, és… Nem vicceltünk, amikor azt írtuk, hogy ezek a napközis táborok már nem azok a napközis táborok. Az Alsóerdősori iskola kínálatában, ahol az első két hét táborai lesznek, a Gellérthegyi csúzdapark, a rendőrségi nap, a Millenáris park kiállítása, a Természettudományi Múzeum, az állatkerti látogatás ugyanúgy helyet kapnak, mint a kreatív sarok és a sportfoglalkozások. A 3. és 4. turnus a Kéttannyelvű Dob utcai intézményében lesz, akik ide jelentkeznek, mehetnek solymász bemutatóra a Városligetbe, gyerekeknek való szabadulószobába, ellátogathatnak a Bélyegmúzeumba is, kézműveskedhetnek és kipróbálhatják a fazekas korongozást. A következő két turnus ugyancsak ebben az intézményben, ám a Kertész utcai iskolában lesz. Itt közös mozizás, akadályverseny, Tarzan park – élménypark látogatás, rendőrségi nap a közlekedésbiztonságról, Elevenpark játszóház és az elmaradhatatlan vetélkedők várják a gyerekeket. Az augusztusi, utolsó két turnus a Baross általános iskolában lesz, és bizonyos, hogy az örökmozgó, sportszerető gyerekek számára különleges élmény lesz a sok sportfoglalkozás, a sor és váltóversenyek, de azok a gyerekek is megtalálhatják a kedvenc programot, akik inkább a kreativitás, a kézműves tevékenység iránt érdeklődnek. Mind a két héten lesz mozilátogatás, és közös kirándulás a Városligetbe.

 

A fentiekből kiderül, hogy a gyerekek nem feltétlenül a saját iskolájukba mennek a napközis táborba, talán nem is a legjobb barátjuk társaságában, de hogy olyan élményekben lehet részük, amiről utána napokig lehet mesélni, az bizonyos.

És, hogy ne vesszenek el az élmények, a gyerekekhez is fordulunk! Kérjük, írjátok meg nekünk, hogy mit láttatok, hol voltatok, mi tetszett a legjobban, ha tudtok, küldjetek be fényképet is. 

E-mail cím: [email protected]

kohezios_alap