• írta Sári Judit
  • 2023. március. 31. péntek
  • 0

Nyári és őszi kulturális kavalkád

Különleges Értéktár bizottsági ülésre került sor március végén.
title image

Nyári és őszi kulturális kavalkád

Különleges Értéktár bizottsági ülésre került sor március végén, most elsősorban nem épületekről, hanem kulturális eseményekről és jelentős múltú, kerületi érdekeltségű személyekről tárgyaltak a tagok. A rengeteg információt tartalmazó megbeszélésen Szücs Balázs alpolgármester, bizottsági elnök, Bóka B. László titkár és Sajti Zsuzsanna, N. Kósa Judit valamint Dombi Gábor bizottsági tagok vettek részt. Állandó vendége a megbeszéléseknek Lugosi András a Fővárosi Levéltár munkatársa, várostörténész és Kapuvári Zsuzsanna nyugdíjazott könyvtárvezető.

Budapest 150 és Erzsébetváros

Ha részleteket nem is mindenki tud, bizonyosan mindenki hallott már a Budapest 150 eseménysorozatról, Buda és Pest egyesülésének évfordulójáról és a történelmi pillanat köré szervezett kulturális eseménysorozatról. A kerületi önkormányzat is csatlakozott a fővárosi ünnepséghez, a Budapest 150 emlékév erzsébetvárosi eseményeinek programfelelőse Szokolay Örs, aki összefoglalta a legfontosabb etapjait a helyi eseményeknek. Mivel a rendezvény szervezés alatt áll, teljes részletességű program még nem áll rendelkezésre, de azt már tudhatjuk, hogy a tervezett kulturális rendezvénysorozat Erzsébetváros zsidó értékeinek bemutatása köré összpontosul majd, amelyben helyet kapnak már hagyományosnak számító és új rendezvények is.

Kerületi emlékeink rendezvények, ötletpályázattal

Az önkormányzat közel 5 millió forintot nyert a Fővárosi által meghirdetett közművelődési pályázaton, amely egy 3 estés eseménysorozatot foglal magában. Ezen a három esten kerületi lakosok mesélnek majd arról, milyennek látták ők Erzsébetvárost, a nyár folyamán megvalósuló estekre a szépkorú korosztály tagjait, helyi iparosokat terveznek meghívni, továbbá Erzsébetváros régi fényképeiből vetített képes beszámoló lenne a programsorozat záróeseménye. A bizottság tagja mindannyian örömmel vállalták, hogy részt vesznek a beszélgetős esteken.

Szücs Balázs fentiekhez még hozzátette, hogy az önkormányzat nemrég kiírt egy ötletpályázatot, amelyben az emlékévhez kapcsolódó kulturális programok megvalósítására várnak javaslatokat, és fontos programrészletként megemlítette három, idén 150 éves ház sétával egybekötött bemutatását.

LINK

Értéktár estek és saját weboldal

A bizottság által szervezett programok külön napirendként kerültek bemutatásra, melyen belül nagyon fontos lépésként került megemlítésre az Értéktár Bizottság közeljövőben induló honlapja. Helytörténeti weboldalként a lakosság csatlakozására, támogatására is számítanak, sőt lakossági javaslatokat várnak majd helyi személyekre, épületekre vonatkozóan. A lakossági mozgalom indítása kapcsán Szücs Balázs elmondta, hogy a lakossági javaslatok benyújtására készült egy egyszerűsített javaslattételi nyomtatvány, amelyen elegendő egy rövid indoklást, valamint a javaslattevő elérhetőségeit megadni. A nyomtatvány elérhető papíralapon, és beküldhető lesz az Értéktár Bizottság webfelületén is online.

Értéktári rendezvény az Erzsébetváros kincsei címmel tavaly bemutatkozó sorozat, amely a Csányi5-ben még minden alkalommal teltházas rendezvény volt. A nagy érdeklődésre való tekintettel májustól havonta két alkalommal jelentkezik majd az értéktár-est, az előadások mellett terveznek koncerteket és egyéb programokat is. Várható Seress est, Karinthy-Kosztolányi est, Ráday Mihály emlékest, Tabányi Mihály emlékest, Rejtő est és Jávori Ferenc klezmer est is.

Mint a fentiekből is kitűnik, nagyon sok közösségi esemény, kulturális rendezvény, koncert és előadás színesíti majd Erzsébetváros kulturális életét az elkövetkező hónapokban, érdemes lesz a programajánlókat böngészni a www.erzsebetvaros.hu címen és az Erzsébetváros Hírei Facebook oldalon. 

kohezios_alap