• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. november. 14. kedd
  • 0

„Mindig kérjetek segítséget, ha baj van.” - drogprevenciós előadások középiskolásoknak

A legújabb felmérések szerint nő a drogfogyasztó fiatalok száma, és a rendőrség adatai szerint egyre fiatalabb korban próbálják ki a kábítószereket. Ezért is fontos az a drogprevenciós programsorozat.
title image

„Mindig kérjetek segítséget, ha baj van.” - drogprevenciós előadások középiskolásoknak

 

A legújabb felmérések szerint nő a drogfogyasztó fiatalok száma, és a rendőrség adatai szerint egyre fiatalabb korban próbálják ki a kábítószereket. Ezért is fontos az a drogprevenciós programsorozat, amely az Erzsébetvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatásával indult el a kerület középiskolásai számára „A drog ezer arca…” címmel négy előadásra kerül sor novemberben.


Az első előadást november 13-án tartották a K11-ben, és a nézőtér megtelt a helyi iskolásokkal. A bevezetőt Szücs Balázs alpolgármester, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke tartotta. Elmesélte, korábban lelkészként hat évig dolgozott önkéntesként egy rehabilitációs intézetben: „Három dolog van, amit elmondanék nektek, és szeretném, hogy elvigyétek magatokkal – folytatta Szücs Balázs – Ami a legfontosabb, hogy mindig törődjetek magatokkal. Nevén kell nevezni, azt is, ami fáj, a kudarcokat is. A másik, amit megtanultam, hogy az embernek mindig van választása. Amikor úgy is tűnik, hogy nincs választás, akkor is van! És ami nagyon fontos, hogy kérjetek segítséget, ha úgy érzitek, nem bírjátok tovább, elárasztottak a problémák. Valaki mindig lesz, aki segíteni fog.”


Ezután Szalai-Komka Éva rendőr őrnagy üdvözölte a diákokat. Ő a BRFK kerületi rendőrkapitányságán dolgozik, tíz éve iskolai bűnmegelőzési tanácsadóként tart felvilágosító programokat a helyi sulikban.


A rendezvény első előadója, Bajcsy Norbert, húsz éven át drogozott, és abban a rehabilitációs otthonban épült fel, ahol Szücs Balázs is szolgált lelkészként. Norbinak idén jelent meg az önéletrajzi könyve: „Szenvedéllyel – utam a drogoktól a velünk élő Istenig” címmel.

Norbi szülei alkoholisták voltak, rendszeresen bántalmazták egymást, állandók voltak az otthoni balhék. A fiú menekülni akart a szörnyű családi légkörből, kamaszként egy drogos bandához csapódott. Szeretett volna tartozni valahová, ezért is fogadta el tőlük a kábítószert. Füves cigivel kezdett, majd jöttek a keménydrogok, az alkohol. Lopott, hogy a pénzből újabb adag drogokat vegyen. Többször került börtönbe, zártosztályra. Az orvosok megmondták neki: meg fog halni, ha így folytatja. Az életét végül az mentette meg, hogy hajlandó lett segítséget elfogadni, és bevonult a rehabra. Hét éve tiszta, dolgozik, tanul, párkapcsolatban él. Küldetésének tekinti, hogy minél több fiatalhoz eljusson, és elmondja nekik: mindig van választásuk, és segítséget kérni nem szégyen, hanem bátorság.

Ezután a BRFK Bűnmegelőzési csoportjának fiatal rendőrnője, és egyik kollégája tartott előadást. Együtt járőröztek 2020. december 24-én is, amikor egy újpesti bérház lakói riasztották őket, azzal, hogy egy ismeretlen alak üvöltözik a lépcsőházban. A rendőrök a szokásos csendháborításos ügyre számítottak. Nem tudták, hogy az illető súlyos kábítószeres hatás alatt áll, és kés van nála. Megtalálták a lépcsőházban a férfit, aki késsel rontott neki a rendőrnek, tizenháromszor szúrta meg. Kolleganője már csak halálos lövéssel tudta megfékezni. A férfi vérében négyféle drogot, és nagy mennyiségű alkoholt mutattak ki utólag. A rendőr túlélte a késes támadást, a kolleganője sokáig pszichológiai és pszichiátriai segítségre szorult. Fél év után tudtak visszatérni az állományba, és a bűnmegelőzést választották hivatásuknak. Rendszeresen találkoznak fiatalokkal is, hogy elmondják nekik, milyen rendőrként átélni a droghasználat tragikus következményeit.  

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap