• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2023. október. 25. szerda
  • 0

Megújul a Bethlen Téri Színház

Erzsébetváros is csatlakozott az idén közvetlen brüsszeli támogatást elnyerő „LIFE BauhausingEurope” néven futó uniós projekthez, mely 2023 október 17-18-án tartotta Murcia-ban a projekt indító nemzetközi találkozóját.
title image

Megújul a Bethlen Téri Színház

Erzsébetváros is csatlakozott az idén közvetlen brüsszeli támogatást elnyerő „LIFE BauhausingEurope” néven futó uniós projekthez, mely 2023 október 17-18-án tartotta Murcia-ban a projekt indító nemzetközi találkozóját. A projektben résztvevő önkormányzatok, egyetemek, szakmai, kulturális és közösségfejlesztő szervezetek közösen kutatják a városi épületek és közterek megújításának és hatékonyabb működésének lehetőségeit.

Erzsébetvárosban a projekt két nagyobb célt tűzött ki:

Az egyik a Bethlen Téri Színház épületének energiahatékony műszaki korszerűsítése, ezen belül fűtési és légtechnikai rendszer korszerűsítése, a kiszolgálóhelyiségek felújítása, akadálymentesítése, a színház közösségei tereinek esztétikai megújítása.

Ezen túl a színház közvetlen környezetének zöldítése, közösségi tér létrehozása is fontos elem, ami a sűrűn beépített, rendkívül kevés zöld és közösségi térrel rendelkező városrészben igazi kihívás.

A fejlesztések pedig a leginkább érintettekkel, azaz a színházzal és látogatóival, a környék lakóival, a helyi civil szervezetekkel, intézményekkel, vállalkozásokkal közösen gondolkodva, tervezve, az ő igényeiket, ötleteiket is szem előtt tartva folynak majd.

A nemzetközi és helyi együttműködésen alapuló projekt projekt azonban túlmutat egy színház felújításán: gyakorlatba ülteti a városi környezet komplex – környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból is fenntartható – megújításának hosszú távú európai céljait, itt helyben pedig kisebb károsanyag-kibocsájtást, alacsonyabb energiaszámlát jelent majd, miközben szebb, barátságosabb, használhatóbb tereket kapunk, és a helyi közösség is erősödik.

 

Dióhéjban

·        Projekt a New European Bauhaus kezdeményezés része

·        A helyi megvalósításában partnerünk a ProProgressione non-profit kft

·        Nemzetközi partnereink: Cartagena, Blanca, Varazdin és Adazi önkormányzatai, EuroVertice Consultores, Polytechnic University of Cartagena, Ekodoma, Green Building Council of Croatia

·        57 000 európai állampolgár használja majd a felújított, szebb, kényelmesebb, energiatakarékos középületeket

·        76 000 európai állampolgár kapcsolódhat ki és töltődhet fel megújult szabadtéri környezetben 

·        5 városban, 4 067 m2 régi épületet újítanak fel energiatakrékos, környezetbarát módon

·        A fejlesztésekkel a partnerség öszesen 572 GWh energiát takarít meg éves szinten (ez akkora mennyiség, amivel 570 évre meg lenne oldva a kerület közvilágítása, vagy 13 évig fűthetnénk a kerület közintézményeit)

·        Évente 115 tonna üvegházhatású gázzal kevesebb jut a légkörbe.

·        Közel 80 GWh megújuló energiát termelnek majd évente

·        A projekt teljes költsége: 4 624 142 euró, melyet 60%-ban az Európai Unió támogat

·        Ebből Erzsébetvárosra jutó költségvetés: 502 097 EUR, ebből 302.000 eur közvetlen témogatás

·        Időtartam: 2023-2027


kohezios_alap