• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. január. 19. csütörtök
  • 0

Látássérültek találkozója a KlauDióban

A vakok életéből sem hiányzik a fény
title image

A vakok életéből sem hiányzik a fény
Látássérültek találkozója a KlauDióban

A Covid előtt a K11-ben tartotta összejöveteleit a Közösség lámpásai: Erzsébetvárosi látássérültek klubja. A pandémia alatt csak a Facebookon működhettek, most viszont végre újra személyesen is találkozhattak. Az erzsébetvárosi látássérültek közösségének vezetője, Jánosi Veronika, maga is vak, itt lakik a kerületben. Ő szervezte meg azt a programot is, amit január 17-én, kedden a KlauDió Civil Központban tartottak. Az egész országból érkeztek látássérültek és kísérőik. A kezdés előtt Jánosi Veronika elmondta nekünk: minden hónap harmadik csütörtökén fognak találkozni ugyanitt, délután 14 órakor. Mindig lesznek kulturális programok, például a VII. kerület híres embereiről, nevezetes helyszíneiről, és a sorstársakat érintő problémákat is megbeszélik. Legközelebb például arról lesz szó, hogy hol találhatók itt a vakok közlekedését segítő hangos utcai lámpák. 

A keddi eseményen Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke köszöntőjében felidézte, tíz éve uniós támogatással indították el közösségépítő munkájukat. A Közösség lámpásai névvel pedig az szerették volna kifejezni, hogy a vakok életéből sem hiányzik a fény.

A rendezvényre eljött Niedermüller Péter, kerületi polgármester, aki hangsúlyozta, hogy Erzsébetváros befogadó hely:

– Azt szeretnénk, hogy ebben a kerületben mindenki biztonságban és otthon érezze magát, attól függetlenül, hogy milyen az egészségi állapota, vallása, bőrszíne. Azért hoztuk létre ezt a civil központot is, hogy minél több embert ide vonzzunk, és jól érezzék magukat nálunk. Önök ugyanolyan tagjai ennek a kerületi közösségnek, mint bárki más. Ez a hely mindig nyitva lesz önök előtt.

Szücs Balázs, alpolgármester hozzátette, a vakok-és-gyengénlátók olyan emberek, akik sokszor nem kapnak elég figyelmet, akikkel társadalmi szinten keveset foglalkoznak. Pedig a sérültségükből adódó speciális igényeikre válaszolni kell, és segítséget nyújtani nekik.

– Régi, szinte baráti kapcsolat fűz a Közösség lámpásai szervezethez, ezért is örülök, hogy itt találkozhatunk a megújult civil központban. Nekünk itt, Erzsébetvárosban mindenki számít. A most készülő jövő évi költségvetésben pedig a civil pályázatok, programok megvalósítására továbbra is biztosítunk anyagi keretet. 


És hogy a látássérültek világa milyen színes és gazdag azt a délutáni műsor is bizonyította. Gyengénlátók adták elő saját műveiket, de talán a legnagyobb sikert a Gyömrőről érkezett Horváthné Dunaveczki Leona aratta. Ő retinaleválás miatt tizenhárom éves kora óta vak, négy gyermeke van, és látó férjével jött el közénk. Leona dzsessz-iskolába jár, és a Valahol Európában című musicalből is énekelt. A közönség végigtapsolta a gyönyörű dalokat. A fellépése után Leona azt is elárulta, hogy – sikerül.com – néven saját motiváló, bátorító blogot vezet – nem csak látássérülteknek.

Látók és nem látók remekül éreztük magunkat együtt a KlauDióban, és egy kitűnő új kezdeményezéssel lett gazdagabb Erzsébetváros.


kohezios_alap