• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. január. 24. kedd
  • 0

Különleges tárlatvezetés a Magyar Kultúra Napján

Amíg a Nefelejcs utcai múzeum zárva tart, a K11 Művészeti és Kulturális Központban új, időszaki tárlattal mutatkozik be a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény.
title image

Különleges tárlatvezetés a Magyar Kultúra Napján

Az üveghegyen innen, az üvegen túl

 

Amíg a Nefelejcs utcai múzeum zárva tart, a K11 Művészeti és Kulturális Központban új, időszaki tárlattal mutatkozik be a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény. Eddig el nem mondott történeteket hallhat és be nem mutatott tárgyakat láthat a nagyközönség egészen március végéig, a Király utca 11-ben.

„Emlékházunk kiállításai igazi időutazásra hívják az érdeklődőket, ám keveset mutatnak meg abból, ki is volt valójában Róth Miksa, miként zajlottak műhelyének munkafolyamatai, vagy merre érdemes elindulnunk a városban, ha Róth Miksa alkotásait kutatjuk” – fogalmaz Kolocz Dóra muzeológus, aki a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott tárlatvezetést a K11-ben megrendezett kamaratárlaton.



„Mindent persze most sem tudunk elmesélni, de igyekszünk átfogóan megmutatni: milyen történeteket rejtenek a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény szeretett kiállításai, azaz mit találunk az üvegen túl” – teszi hozzá.

A kiállítás például arra keresi a választ, hogy hogyan bontakozik ki Róth Miksa személyisége a tárgyai által, miként készült el egy-egy alkotás vagy, hogy merre találkozhat a látogató Róth remekekkel, Budapesten?

„A most bemutatott tárgyak nagy része raktárunk polcairól került elő, olyan tervrajzokat, családi emlékeket mutatunk be, amelyeket még nem látott a közönség. A Párisi Udvar, a Zeneakadémia ablaktervei, Róth Miksa és felesége személyes tárgyai, valamint olyan mozaik- és üvegmunkák is megtekinthetők, amelyeket még nem állítottunk ki” – meséli a muzeológus.



Legközelebb január 31-én 17 órakor lesz ingyenes tárlatvezetés a Róth emlékház időszaki kiállításán, a K11-ben.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges: a [email protected] címen.


kohezios_alap