• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2023. május. 25. csütörtök
  • 0

Kérdések és válaszok a lakossági ledcsere-programról!

Május 16. óta zajlik a kerületben az az akció, amelynek keretében a CYEB Kft. ingyenes LED-izzókra cseréli a régi, energiapazarló háztartási égőket.
title image

Folytatódik a kerületi LED-csereprogram!

Május 16. óta zajlik a kerületben az az akció, amelynek keretében a CYEB Kft. ingyenes LED-izzókra cseréli a régi, energiapazarló háztartási égőket. Erzsébetváros mellett eddig 300 önkormányzat vett részt a programban, és több száz „áll sorban”. Jelentkezni az önkormányzat honlapján, vagy közvetlenül a www.ledcsere.hu oldalon lehet.

Mivel különböző fórumokon számos kérdés érkezett a programmal kapcsolatban, igyekszünk mindenre válaszolni.

-        Csak online lehet regisztrálni?

-        Igen, a program lebonyolítója, a CYEB Kft. csak online jelentkezést fogad el, mert csak így lehet kezelni a beérkező több százezer adatot. A regisztrációhoz e-mail cím szükséges. Arról, hogy hogyan kell kitölteni az adatokat, segít az itt látható videó.

-        Miért van szükség ennyi adatra? Nem élnek vissza az adataimmal?

-        Az ingyenes LED-csereprogram gazdája a CYEB, közreműködői az önkormányzatok, a felügyeletét pedig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal látja el. Ahhoz, hogy valóban csak a tényleges felhasználók részesüljenek az ingyenes, energiatakarékos égőkből, vagyis ne lehessen visszaélni a készlettel, a szervezőknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a jelentkező jogosult a LED-izzókra. Ezért van szükség az adatokra (név, cím, szobaszám és a cserélni kívánt izzók mennyisége), valamint a mindezeket igazoló dokumentumokra (személyi igazolvány, lakcímkártya, áramszámla).

-        Használja-e az adataimat a CYEB vagy az önkormányzat másra, mint a fentiek ellenőrzésére?

-        Az önkormányzat egyáltalán nem kezeli és nem is használja ezeket az adatokat. A cég pedig csak a program számára kezeli és tárolja a jelentkezők személyes adatait, mivel azok nélkül a jelentkező azonosítását (és a felhasználási helyének további azonosítását) nem lehet elvégezni. Minderről részletesen olvashat bárki az úgynevezett Egyedi Szerződési Feltételekben (ESZF), ami a www.ledcsere.hu oldalon olvasható. A program végeztével a CYEB az adatokat a GDPR nyilatkozatban jelzett módon tárolja, azokat bármely más célra nem használhatja fel. 

-        Kötelező-e a részvétel az ingyenes LED-csereprogramban?

-        Egyáltalán nem. Aki nem kíván élni a lehetőséggel, annak nem kell részt vennie a programban.

-        Mit nyerek, ha mégis részt akarok venni benne?

Amellett, hogy az energiatakarékos égőkkel (ahogy a neve is mutatja) energiát spórol, hiszen ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég egy izzószálas égőhöz képest, évente akár 20-30 ezer forinttal csökkentheti a villanyszámláját.

-        Mikor vehetem át az energiatakarékos izzókat?

A regisztráció június 30-ig tart. Ezt követően Erzsébetvárosba szállítják az izzókat, majd az ősz folyamán – várhatóan szeptemberben – a Klauzál téri csarnokban osztják ki azokat.

-        Ha még van kérdésem, hol tehetem fel?

-        A legtöbb kérdésre a válasz fent van a www.ledcsere.hu oldal Gyakran Ismételt Kérdések menüpontjában. Az itt nem szereplő kérdésekre a KAPCSOLAT menüpontban kaphat választ. A regisztrációban az önkormányzat ügyfélszolgálati irodája (Erzsébet körút 6.) és az EVIN Klauzál téri ügyfélszolgálata is segítséget nyújt. 

kohezios_alap