• írta Barát József
  • 2023. december. 08. péntek
  • 0

Képviselő-testület: javuló közbiztonság, újjáépülő utasvárók

Erzsébetváros képviselői december 6-i ülésükön a kerület rendőrségét megerősítő, a kényelmesebb utazást, a kulturális élet színesítését szolgáló határozatokat hoztak. Természetesen a viták sem maradtak el.
title image

Képviselő-testület: javuló közbiztonság, újjáépülő utasvárók

Erzsébetváros képviselői december 6-i ülésükön a kerület rendőrségét megerősítő, a kényelmesebb utazást, a kulturális élet színesítését szolgáló határozatokat hoztak. Természetesen a viták sem maradtak el.

A testület több olyan javaslatot is tárgyalt, amelyek az idei költségvetés vége és 2024-es büdzsé elfogadása közötti átmeneti időszakra biztosítják alapvető fontosságú intézmények finanszírozását. Ilyen döntés volt az is, hogy megszavazták a Kerületi Rendőrkapitányság támogatásának folytatását. A szabadidős rendőri állomány túlszolgálatát a kerület az idei keretösszeg arányos részével támogatja, erre 35 millió forintot biztosít.

Negyvenkilenc új, korszerű térfigyelő kamera felszerelése után Erzsébetvárosban javulhat a szabálysértések, bűncselekmények felderítése, erősödhet az erzsébetvárosiak biztonságérzete. A kerület közbiztonságát jelentősen erősítő beruházás várható költsége 120 millió forint, a teljes rendszer várhatóan már a jövő év végén működik majd.       

Az önkormányzat legfontosabb döntéshozó testülete arról is határozott, hogy a JCDecaux Hungary céggel közösen új, valós idejű interaktív médiafelülettel ellátott trolibusz megállókat létesít. A 20 korszerű utasvárót citylight eszközökkel szerelik fel, amelyek közlekedési információk továbbítása mellett reklámok megjelenítésére is alkalmasak. A 15 évre szóló megállapodás szerint az új megállók létesítését a francia cég finanszírozza. Tíz megállóban infovitrineket helyeznek el az önkormányzat részére.  

A képviselők megszavazták az Örkény Színház támogatásának meghosszabbítását. Ez a teátrum nem csak az ország egyik kiváló művészszínháza, de fontos feladatának tekinti a közösségépítő kapcsolatteremtést is. Igazi lokálpatrióta színház. Támogatására jövőre 70 millió forintot költ a kerület. Erzsébetváros részt vállal az Apertura színház finanszírozásából is. A független társulat, amely az Erzsébetváros Irodalmi Ösztöndíj programhoz kapcsolódó irodalmi esteket és workshopokat is szervez, 7 és félmillió forintos támogatást kap.

A Fidesz képviselői szóba hozták, hogy a kerület kulturális ügyekkel foglakozó alpolgármestere, Szücs Balázs szerephez jutott abban a sok bírálatot kiváltó megállapodásban, amelynek keretében a DK tagjai kedvezményesen válthattak jegyet a Katona József Színházba. Szücs Balázs, aki a DK árnyékkormánya mellett működő kulturális munkacsoport vezetője, elmondta: ez jó szándékú kezdeményezés volt. Számos cég és intézmény, köztük a MOL, az MTVA, és a Végrehajtói Kar is kap kedvezményes jegyeket a Katonában. Azt azonban a kezdeményezők nem gondolták végig, hogy párt eddig nem kapott árengedményt, így az sajnálatos módon politikai üggyé vált. 

kohezios_alap