• írta Buják Attila
  • 2024. április. 15. hétfő
  • 0

József Attila és Erzsébetváros - emléktábla a Klauzál utcában

Emléktáblát kapott Erzsébetvárosban a Magyar Költészet Napján (április 11), József Attila születésnapján a költő, a magyar líra óriása.
title image

József Attila és Erzsébetváros - emléktábla a Klauzál utcában

Emléktáblát kapott Erzsébetvárosban a Magyar Költészet Napján (április 11), József Attila születésnapján a költő, a magyar líra óriása.

A kutatások szerint 1931-ben József Attila az Ifjúsági Falubizottság szemináriumain többször is vendégeskedett a szocialista elkötelezettségű orvos, Fábián Dániel Klauzál utca 13. alatti lakásában. Az ülés szocdem és más balos csoportok baráti összejövetelnek álcázott találkozója volt.

Akkoriban József Attila a Székely Bertalan utcában lakott, társasága a Japán Kávéházban (Írók Boltja) és a Bucsinszky Kávéházban (Erzsébet Körút 30.) tanyázott. Politikai szervezkedéseket baráti összejövetelnek álcázni akkoriban bevett szokás volt. A történetre a figyelmet a házban lakó Vajnai Attila hívta fel.

Bárdi Zsuzsanna alpolgármester az emléktábla-állítás ügyét felkarolta, a tervet a lakógyűlés is támogatta. Szücs Balázs alpolgármester megnyitója után Tverdota György professzor, a József Attila Társaság elnöke arról beszélt, mi vezette József Attilát az Ifjúsági Falubizottsághoz. A társaság az akkoriban divatos falukutató mozgalmak baloldali leágazása volt. A költő életében a baloldali szubkultúra agitációs összejövetelei az életforma részei voltak, s végül tragikus maghasonlást okoztak. Babits ellen írt pamfletje miatt („sakált kiált, hollót hörög”) az irodalmi élet már kiátkozta. A falukutató szeminárium így illeszkedik a sorba. A mozgalom és a Klauzál utca 13. rendőri megfigyelésekből ismert. Beszédét az irodalomtörténész érdekes párhuzammal zárta. A Klauzál utcai társaságban eltérő világnézetű, gondolkodású értelmiségiek jöttek össze. Másképp gondolkodott a világról a szociáldemokrata, az illegális kommunista, a polgári radikális. Valahogy mégis össze tudtak fogni, szót tudtak egymással érteni. „Ez az, amit a magyar értelmiségnek és a magyar népnek újra és újra meg kell tanulnia”, mondta Tverdota professzor. „Mert rendben van, hogy a modern világban influenszerek, celebek hatnak. Mégis helyet kaphatna a sorban a tragikus sorsú József Attila.” Az avatóünnepség végén Vajnai Attila megköszönte az önkormányzat segítségét. Az emléktáblát a József Attila Társaság, Bárdi Zsuzsanna és Szücs Balázs közösen koszorúzta meg.             

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap