• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. november. 09. csütörtök
  • 0

Javaslatcsomag a szociális problémák megoldására

A fővárosi kerületek közül egyedül Erzsébetvárosban indult el az Európai Unió által támogatott CRIS projekt, amelynek célja „hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci és társadalmi integrációjának megerősítése újonnan fejlesztett eszközökkel.”
title image

Javaslatcsomag a szociális problémák megoldására

Kerekasztal-találkozó lakosoknak és önkormányzati vezetőknek

A fővárosi kerületek közül egyedül Erzsébetvárosban indult el az Európai Unió által támogatott CRIS projekt, amelynek célja „hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci és társadalmi integrációjának megerősítése újonnan fejlesztett eszközökkel.” A program egyedülálló abban is, hogy összehozza az érintett lakossági csoportok önkéntes képviselőit a helyi közszolgáltató intézmények munkatársaival, és partneri együttműködésben, közösen keresik a szociális problémák megoldásait. A nehéz sorsú emberek így megélhetik, hogy a hivatalok nem a fejük felett döntenek róluk, az önkormányzat pedig hatékonyan töltheti be a szolgáltató és gondoskodó szerepét.

Hogy az önkormányzat számára milyen fontos a CRIS projekt, jelzi a november 8-án tartott kerekasztal-találkozó is. Ezen Niedermüller Péter polgármesteren kívül részt vettek Szücs Balázs és Dr. Kispál Tibor alpolgármesterek, Farkas Tünde, a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ vezetője, Gyuris Gabriella, a Humánszolgáltató Iroda vezetője, Halmai Gyula, az EVIN Zrt. vezérigazgatója is. Továbbá a helyi családsegítő központ és az Artemisszió Alapítvány munkatársai, valamint a lakossági csoportok képviselői.

A civilek tájékoztattak a projekt eredményeiről, és javaslataikat eljuttatták a kerületi döntéshozóknak. A szakmai fórumon több témában is elhangzottak ötletek arra, miként lehetne enyhíteni a lakhatás és a munkanélküliség gondjain. Például az önkormányzat által támogatott képzésekkel: alapképességeket fejlesztő programokkal, szakmai átképzésekkel, támogatni kellene a jogosítvány és nyelvvizsga megszerzését. Fontos lenne kétkezi munkásokat is képezni, mert például festő-mázoló, burkoló képesítéssel a helyi lakosok munkához juthatnának az önkormányzati lakások felújításában. A kerekasztalon felmerülő másik nagy téma a közhivatalok és a lakosság közötti kommunikáció javítása volt. Az önkormányzati intézmények honlapjait áttekinthetőbbé tennék. Egy másik javaslat szerint olyan okostelefonra letölthető applikációt kellene bevezetni, amellyel mobilról is könnyen lehetne intézni a lakossági ügyeket. Nagyobb hangsúlyt kaphatnának majd a kerületben lévő közösségi terek is. Szücs Balázs alpolgármester elmondta, a KlauDióban jóval több, a lakosságot közvetlenül érintő programokat fognak indítani.

A fórum másik nagy témája a lakhatás volt. A munkacsoport vezetője szerint segíteni kellene azokat az alacsony jövedelmű fiatalokat, akik azért nem tudnak önkormányzati bérlakások felújítására pályázni, mert nincs pénzük háromhavi kauciót előre letenni. Javaslatként elhangzott az is, hogy az itteni bérlakásokra azok is pályázhassanak, akik ugyan nem rendelkeznek helyi lakcímmel, de sok éve a kerületben laknak albérlőként.

Niedermüller Péter polgármester is reflektált az elhangzottakra. Egy friss kutatás adataival is alátámasztotta, mennyire fontos a CRIS projekt a kerület számára. „E kutatás szerint az egy főre jutó átlagkereset alapján a 23 fővárosi kerület közül Erzsébetváros a 19. helyen áll. Ez sok mindent elárul az itt élők társadalmi összetételéről. Az itteni munkanélkülieknek mindössze 1,8 százaléka tudott három hónapon belül elhelyezkedni. A felmérés rácáfolt arra a közhiedelemre is, hogy ez egy elöregedett kerület. A felnőtt lakosok 75 százaléka 60 éven aluli, aktív korú.”

A polgármester kiemelte, hogy milyen magas azoknak a 40 év alatti fiataloknak a száma, akik semmilyen képzettséggel nem rendelkeznek, s halmozott problémáik miatt a közüzemi számláikat is alig tudják befizetni. De a fórumon sok szó elhangzott arról is, hogy Erzsébetváros mennyi mindent tesz a lakhatási szegénység enyhítésére, például a többi kerülethez képest itt jóval olcsóbb az önkormányzati lakások bérleti díjai, és tíz éve nem is emelték azokat. Nálunk sokkal több és magasabb összegű szociális támogatásokat biztosítanak a rászorulóknak.

Abban pedig mindenki egyetértett, hogy a CRIS program – a lakosság, a szolgáltatók, és az önkormányzat összefogásával – új perspektívákat nyithat a szociális problémák orvoslásában. 

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap