• írta Buják Attila
  • 2023. március. 31. péntek
  • 0

Itália vár téged

Negyvenötödször rendezik meg Magyarországon, s ezúttal Erzsébetvárosban, a Wesselényi utcában a Festival ’D Italiano névre hallgató olasz nyelvi-tanulmányi versenyt.
title image

Itália vár téged

Negyvenötödször rendezik meg Magyarországon, s ezúttal Erzsébetvárosban, a Wesselényi utcában a Festival ’D Italiano névre hallgató olasz nyelvi-tanulmányi versenyt. A fesztivált Erzsébetváros Önkormányzata támogatta, a megnyitón részt vett Niedermüller Péter polgármester és Szücs Balázs alpolgármester is.

A fő szervező a II. Rákóci Ferenc technikum tanári kara volt. A bejárat fölött az Institut Milestone (Mérföldkő Intézet) zászlaja lobogott. A Mérföldkő a személyre szabott nyelvi oktatás magyarországi bázisa. „Olaszosnak lenni, az olasz kultúra vonzásába kerülni”, mondta a megnyitó egyik szónoka, „olyan, mint egy különleges klubhoz tartozni.” Nem véletlenül vonzódunk az olasz tájhoz, az olasz ételekhez, termékekhez. Mindezt külön is szimpatikussá teszi a sajátos tanári attitűd: az olasz tanár nem arra kíváncsi, hogy a diákja mit nem tud, hanem hogy mit tud. Copino István a külföldön élő olaszok szervezetének (Comites) helyi elnöke (maga is erzsébetvárosi) megköszönte a kerület vezetőinek a segítséget.

A diákok rengeteg témában adtak be a sikeres pályamunkát az olasz nyelvű újságírástól az esszéig, a versfordításig, a képregényig. A jutalmak átadása után indulhatott a Rákóczi technikumban a verseny, a negyvenötödik olasz fesztivál.  

kohezios_alap