• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. november. 02. csütörtök
  • 0

Isten éltesse a 95 éves Csernus Mariannt!

Másfél órás önálló előadása után rendhagyó esttel ünnepelte születésnapját az ország legidősebb aktív színésznője.
title image

Másfél órás önálló előadása után rendhagyó esttel ünnepelte születésnapját az ország legidősebb aktív színésznője

Isten éltesse a 95 éves Csernus Mariannt!

A Bethlen Téri Színházban szűnni nem akaró vastapssal, virágcsokrokkal, ajándékokkal köszöntötték Csernus Mariannt, aki a Vizsolyi Biblia 2.0 előadásával töltötte 95. születésnapja estéjét az erzsébetvárosi teátrumban.

A Kossuth- és Jászai Mari díjas érdemes művész kora reggel óta talpon volt, egész nap nyilatkozott, tévé- és rádióstúdiókban időzött, étteremben pizzázott, kicsinosította magát, majd előadta több mint másfél órás monológját. A produkció végén jó barátja, Navarrai Mészáros Márton erzsébetvárosi újságíró, szerkesztő nem engedte lemenni a színpadról: elindult az ünneplés, amit közönségtalálkozó követett.

Születésnapján pályatársak, rajongók mellett Váczi László, a Bethlen igazgatója és Szücs Balázs alpolgármester is köszöntötték a magyar színházművészet nagyasszonyát. A kollégák nevében Bánsági Ildikó ölelte meg a művésznőt, akivel – leírni is furcsa – 56 évvel ezelőtt álltak először közösen színpadon. Bánsági epizódszereplő volt a Nemzeti Színház Mózes című előadásában, amelyben Csernus főszerepet, azaz a címszereplő feleségét, Cippórát alakította óriási sikerrel.

Navarrai Mészáros Márton a szülinapozást követően sem hagyta pihenni barátját, akin nem látszott jele sem fáradtságnak. „Ez egy megírt beszélgetés volt, ugye?” – kérdezte egy néző az este végén. Csernus Mariann ugyanis annyira sziporkázóan, humorosan, kicsattanó energiával válaszolgatott késő estig a kérdésekre, hogy teljesen meghazudtolta életkorát.

Mesélt Weöres Sándorról, akit a barátjának tudhatott, hisz a költő neki mutatta meg először a Psyché című kötetét. A versfüzérből a művésznő önálló estet készített, amivel bejárta az országot.

Mesélt Major Tamásról, akit az egyik legfontosabb pályatársának tartott, Bajor Giziről, akit tisztelt, példaképként mégis Tőkés Annára és Somogyi Erzsire tekintett.

Elmondta, hogy nagy adomány számára a Vizsolyi Biblia 2.0 előadás, és azt is, hogy a közönség szeretete mekkora erőt ad neki újra és újra minden fellépésén. „Köszönöm, jól vagyok, semmi bajom nincs, hát lefoglalom magam” – mondta huncutul nevetve.

Isten éltesse még nagyon sokáig, Csernus Mariann!

Fotók: Hatházi Tamás

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap