• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. március. 07. kedd
  • 0

Ingyenes önbizalomfejlesztő tréningek munkakeresőknek

Új ingyenes önbizalomfejlesztő tréning indult tartósan munkanélkülieknek.
title image

Ingyenes önbizalomfejlesztő tréningek munkakeresőknek

A kerületi Család-és Gyermekjóléti Központ Fejlesztési Centrumban (1074 Budapest, Hutyra Ferenc utca 11-15. Telefon: +36 1 322 0272) új ingyenes önbizalomfejlesztő tréning indult tartósan munkanélkülieknek. Emellett várják azokat is, akik a pályakezdés gondjaival küzdenek, vagy átképeznék magukat, de nem mernek váltani. A csoportos foglalkozások zártkörűek, kéthetente csütörtökön 14-től 16 óráig tartanak, és még lehet csatlakozni hozzájuk. A játékos helyzetgyakorlatokat egy pszichológussal közösen Martzy Fruzsina, szociálpedagógus, foglalkoztatási tanácsadó végzi.

-         Erzsébetvárosban is sokan vannak, akik munkát keresnek. Miért indítottak számukra önbizalomfejlesztő tréningeket?

-         Martzy Fruzsina: Foglalkoztatási tanácsadóként gyakran tapasztalom, hogy az ügyfeleim önbizalomhiánnyal küzdenek. Az állásinterjúkon nem tudnak jól szerepelni, félnek az újabb kudarcoktól, pedig a határozott fellépés, főleg a mai világban nagyon fontos. Minél hosszabb ideje munkanélküli valaki, annál inkább válhat önbizalomhiányossá. Ugyanakkor sokan keresnek meg azzal is, hogy átképeznék magukat, de nem mernek belevágni az új dolgokba, nem ismerik a saját képességeiket. A pályakezdőknek pedig még nincs elég tapasztalatuk, tartanak a megmérettetésektől.

-         Mikor indult a csoport a Fejlesztési Centrumban, hányan jelentkeztek?

-         Február 23-án tartottuk az első zárt csoportunkat. Arra számítottunk, hogy öten-hatan jelentkeznek, de ennél jóval több az érdeklődő. Örülünk annak is, hogy nagyon izgalmas társaság jött össze: akadnak köztük fiatalok, középkorúak, sőt, olyan is, aki nyugdíj mellett szeretne dolgozni. Általános iskolát végzett, és diplomás is. Fontos hangsúlyozni, hogy a zártkörű csoportba még lehet jelentkezni, minden hetedik kerületi lakost szívesen várunk. Sőt, ha az önbizalomfejlesztő tréningekre lesz igény, új csoport indítását is tervezzük. Az ingyenes csoportos foglalkozások hat alkalomból állnak, kéthetente csütörtökön 14 órától 16 óráig tartanak.

-         Milyen módszereket használnak a tréningeken?  

-         A csoportokat egy pszichológus kollegámmal közösen vezetjük. Először a jelentkezők problémáit, igényeit mérjük fel, hogy abban segítsük őket, amiben változni szeretnének. A beszélgetések mellett kreatív helyzetgyakorlatok is lesznek, szituációs játékok. És persze a csoport megtartó ereje is nagyon fontos. Az önbizalom nemcsak ahhoz kell, hogy az ügyfeleink el tudjanak helyezkedni, hanem, hogy hosszú távon meg tudják tartani a munkahelyeiket: képesek legyenek csapatban dolgozni, és képviselni a saját érdekeiket is.  

kohezios_alap