• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. április. 03. hétfő
  • 0

Ingyenes komposzt az Almássy téren.

A 2021-ben létrehozott Almássy téri közösségi komposztálót egyre többen keresik fel: míg az első évben hatvanan hordták ide a konyhai zöld hulladékot, a következő évben a számuk megduplázódott.
title image

Ingyenes komposzt az Almássy téren.

Március utolsó napján tavaszindító komposztünnepet tartottak az Almássy téren. A leszüretelt, friss komposztból bárki vihetett haza: ez a legjobb táptalaja a szobanövényeknek is. A komposztálás sikertörténetté vált Erzsébetvárosban, s ez köszönhető azoknak a lelkes aktivistáknak is, akik rendszeresen idejárnak, hogy tisztítsák, kiválogassák a komposztból, ami nem oda való. A 2021-ben létrehozott Almássy téri közösségi komposztálót egyre többen keresik fel: míg az első évben hatvanan hordták ide a konyhai zöld hulladékot, a következő évben a számuk megduplázódott.

Noha a pénteki eseményen erősen fújt a szél, ez nem akadályozta a tavaszvárókat. A Bábozd Zöldre Egyesület önkéntesei megmutatták, hogyan lehet a papír újrahasznosításával, virágok, zöldségek magvait elültetni. A Zöldítők csapata magbörzét tartott, s tanácsokat adtak a városi balkonkertészeknek. A Meseösvényen a Kópévár óvoda pedagógusa, Czabányi Éva vezette végig az ovisokat. Elmesélte nekik, hogy a fák nem csak árnyékot adnak, oxigént termelnek, de olyanok, mint egy nagy porszívó: a leveleikkel rengeteg port szűrnek ki a levegőből. „A fák tehát jó barátaink, megérdemlik, hogy szeressük őket” – mondta Éva néni, és a kicsik átölelték az Almássy tér egyik gyönyörű harminc éves platánfáját.

Fontos lenne, hogy amit a gyerekek tudnak, a felnőttek is kövessék: védjük, gondozzuk Erzsébetváros fáit!

 

kohezios_alap