• írta Buják Attila
  • 2022. december. 20. kedd
  • 0

Idén történt: Forgalomcsillapítás Erzsébetvárosban – egy év története

Erzsébetvárosban 2023 január 2-ától változik a forgalom és a parkolás rendje.
title image

Forgalomcsillapítás Erzsébetvárosban – egy év története

Erzsébetvárosban 2023. január 2-ától változik a forgalom és a parkolás rendje.

 

A kerület vezetése 2022-ben új, a korszerű uniós sztenderdeknek is megfelelő a forgalomcsillapítási megoldásokat alkalmazott.  A korábbi vezetés idején Erzsébetváros volt az utolsó kerület, ahol 2019-ben még olyan cég üzemeltette a parkolást, amely nem állt az önkormányzat tulajdonosi felügyelete alatt. Azzal, hogy az önkormányzat kezébe vette a parkolást, havonta legalább 40 millió forinttal több bevételre tesz szert.

Tavaly megújult a parkolás rendje is. Az önkormányzat 2022. januárjában bevezette a „kizárólagos lakossági parkolás” intézményét. A kerületrész parkolóhelyeinek 30 százalékát jelölték ki arra, hogy ott kizárólag a helyi engedéllyel rendelkező autósok parkolhassanak éjszakánként. Egyúttal átalakult Belső–Erzsébetvárosban a forgalmi rend is. Az autósok csúcsforgalom vagy dugó esetén gyakran próbáltak a Kiskörút és a Nagykörút közötti utcákon keresztülvágni. Ezen a forgalomcsillapítási rendszer úgynevezett hurkok és kitérők beiktatásával próbált segíteni. A kitérők értelmetlenné tették a Dob, a Dohány vagy a Wesselényi utca használatát azoknak, akik le akarták vágni az utat. Az irányok megváltoztatása „visszavezette” az autóst az elkerülni kívánt főutakra, bonyolította a haladást. Az átrendezés Belső-Erzsébetváros túlforgalmát csillapította. A környék csöndesebb lett. Igaz, főleg a helyben lakó autósok maguk is belegabalyodtak a hurkokba.

Ez hívta életre a 2023. január 2-ától érvényes változásokat. A továbbfejlesztett változat szerint visszaállítanak több korábbi forgalmi irányt, miközben az inkriminált útszakaszok mindkét irányból behajtani tilos jelűek lesznek. A tilalom alól kivételt élveznek az engedéllyel rendelkező helyi autósok. Az ellenőrzésről rendszámfelismerő kamerák gondoskodnak. A kamera azokat szűri ki, akik nem veszik figyelembe a tilalmi táblákat. A helyi lakosok viszont szabadon áthaladhatnak. Az EVIN egyúttal forgalomszámláló pontokat iktat be, amely a forgalom változását méri.

A parkolási hozzájárulás egyúttal áthaladási engedélyként működik. Erzsébetvárosban már folyik a 2023-as engedélyek kiadása. Regisztrálni, az engedélyeket megújítani online is lehet. A lakossági parkolási engedély adminisztrációs díja az első autó után háztartásonként 2200 forint. Változás, hogy háztartásonként a jövőben csak két gépkocsi kaphat engedélyt, ám a második után kedvezményes díjat kell fizetni. A változásokról Niedermüller Péter polgármester és a kerület vezetése december 1-jén a K11-ben tartott részletes tájékoztatót. A közönség a forgalomcsillapítás szükségességét helyeselte, sokat várnak a januári forgalmi változásoktól. De a fejlesztés nem állhat meg. A kizárólagos lakossági parkolók rendszerét 2023-ban várhatóan a kevésbé forgalmas Külső–Erzsébetvárosra is kiterjesztik.

Továbbra is él a lehetőség, hogy kerületünk lakói kérdéseiket, javaslataikat elküldjék a [email protected] e-mail címre. 

kohezios_alap