• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. november. 11. szombat
  • 0

Furcsa pár, kedves és különleges est: Budapest bámészko

Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám különös kettőséből különleges előadás született: a Budapest bámészko.
title image

Egyszer, nem is oly rég két teljesen különböző embert fújt össze a szél a Tiszántúl kulturális fővárosában, Debrecenben. Hasonlóság is volt köztük: mindketten szenvedélyesen rajongtak az ország székesfővárosáért, a Duna menti Budapestért.


Szerettek csavarogni, csámborogni, bámészkodni. Nézni a házakat, a hidakat, a szobrokat. Figyelni az embereket a villamoson, trolin, vagy beülve egy elvarázsolt kávéházba, vendéglőbe, bárba. Néha meg-megállni, elidőzni egy emléktáblánál, itt lakott Domján Edit, aprót adni a csavargónak, aki felidézi Füttyös Gyuri alakját a Kispipánál, meg a Kulacsnál Seress Rezsőre gondolni, és a Szomorú vasárnapra.


Emlékek, élmények gyűjteménye az a közös produkció, mely dalban és prózában mesél Budapestről. Kováts Kriszta és Nádasdy Ádám különös kettőséből különleges előadás született: a Budapest bámészko.


Erzsébetváros a 150 éves Budapestet köszöntötte a produkcióval, november 9-én, a Madách Stúdióban. A közös, teltházas esten Nádasdy Ádám novellái mellett Wolf Péter, Gallai Péter, Vedres Csaba zenéje volt hallható, Fábri Péter dalszövegeivel.


Kováts Kriszta énekelve mesélt Budapestről, Nádasdy Ádám pedig kedvesen reflektált a dalokra. A színpadon alkotótársaik voltak: Lázár Zsigmond, Schneider Zoltán, Csuhaj-Barna Tibor, Perger Guszty.


Az alkotók remélik, lesz folytatás, addig is a Kossuth Kiadónál még elérhető néhány bámészkodó könyv, CD melléklettel, fényképekkel.


(Fotó: Török Dániel)

kohezios_alap