• írta Buják Attila
  • 2023. december. 11. hétfő
  • 0

Fesztivál a Rumbach Sebestyén utcában

„Női sorsok, női rendezők” mottóval rendez OFF Fesztivált a Rumbach Sebestyén utcában az RS9 Színház, ahogy ők maguk emlegetni szokták, „a legnagyobb magyar kisszínház”.
title image

Az RS9 nem adja fel

Fesztivál a Rumbach Sebestyén utcában

„Női sorsok, női rendezők” mottóval rendez OFF Fesztivált a Rumbach Sebestyén utcában az RS9 Színház, ahogy ők maguk emlegetni szokták, „a legnagyobb magyar kisszínház”.

A fesztivál megrendezését Erzsébetváros Önkormányzata és Szücs Balázs alpolgármester támogatta. A női sorsok (és jogok) a független kisszínház kedvelt témái közé tartoznak. „Nem mintha nem imádnánk a férfiakat”, mondja tréfásan az alapító-igazgató, Lábán Katalin, „de szerettük volna, ha most a nők kerülnek fókuszba.” A rendezés, legyen szó filmről, színházról, Katalin asszony szerint mindig a férfiak privilégiuma volt. Női rendezők nem boldogultak. A fesztivállal szeretnék megmutatni, hogy a szakmában mire képesek.

Maga a repertoár is női problémákra koncentrál. A kezdésként előadott Tulipán című darab a felnőtt-gyerek–nagyszülő–anyós viszonyt boncolgatta. A fesztivál valamennyi előadását női rendező állította színre. Megnyitójában Szücs Balázs alpolgármester hangsúlyozta: Erzsébetváros és az RS9 elválaszthatatlanul összetartozik. Mindenki tudja, hogy a független társulatok milyen helyzetben vannak. Mindenki csodálja az erőfeszítést, amellyel a fennmaradásért küzdenek. Az alpolgármester megköszönte a társulatnak, hogy estéről estére fellépnek, hogy tehetségükből átadjanak valamit a közönségnek. „Köszönjük a csapatnak a nagyszerű fesztivált”, mondta az alpolgármester.            

A háttérhez hozzátartozik, hogy gazdasági nehézségekre hivatkozva (vagy nem is hivatkozva) a független társulatok harmincvalahány éve most először semmiféle állami támogatást nem kapnak. „Nemcsak mi, senki”, mondta Lábán Katalin. Nőtt a gázszámla, a villanyszámla, a jegyárak korlátozottan emelhetők. Hat főállású alkalmazottjuk minimálbéren van.

Az RS9 a kerület legkorábbi alternatív színházi műhelye. Jelenlegi játszóhelyüket (egy használaton kívüli légópincét) az önkormányzattól kapták. Fénykora a ’90-es évek első felére esett, szerte Európában sikereket arattak. Most bajban vannak. Mégis indul a fesztivál. „A shownak folytatódnia kell.” Az RS9 nem adja fel.

A kezdés előtt került sor az előtérben egy másik megnyitóra. Ladjánszki Márta mutatta be az általa szervezett tárlatot „Women Power in Comics” címmel.  

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap