• írta Sári Judit
  • 2023. november. 12. vasárnap
  • 0

Erzsébetvárosi Garázsvásár a Klauzál téri Vásárcsarnokban

A Klauzál csarnokbeli első nagy garázsvásáron végül több tucat asztalon kínálták portékájukat a kerületi lakókból lett árusok.
title image

 A garázsvásár az a hely, ahol jól megférnek egymás mellett a régi üvegtálak, a páratlan bögrék, a retró menzástányérok, a nagyi varrókészlete, és a nagypapa bakelit lemezei, közvetlenül a majdnem bontatlan állapotú legó mellett, ott, ahol több tucat kabát és pulóver társaságában könyvtárnyi könyv között lehet válogatni. Ez lehetne egyben egy rövid helyzetjelentés is az önkormányzat és a Bischitz Johanna Humán Szolgáltató Központ november 11-ei közös rendezvényéről. A Klauzál csarnokbeli első nagy garázsvásáron végül több tucat asztalon kínálták portékájukat a kerületi lakókból lett árusok. Aki a csúf időjárás ellenére is kilátogatott a csarnokba, biztosan nem bánta meg. Találhatott látnivalót bőségesen, és aki engedett az árusok kedves unszolásának, nyugodtan válogathatott, nézelődhetett.

És itt az a különösen jó, hogy mindenki szeret beszélgetni, az árusoktól megtudni, hogy kinek milyen emléke fűződik egy adott tárgyhoz, milyen örömmel használta a gyerek a táskát, és a nagyi a cukortartót, hogy a pilóta sapka egy színházi vagy farsangi díszlet eleme volt-e, azt is, hogy sokan örömmel jönnek ki adni és a venni is, és már várják az újraszervezést. A vásárlók nem tolonganak, de folyamatosan érkeznek és sétálnak tovább, többen közülük a kezükben forgatva, szemlélve a megvásárolt bögrét, pulcsit, könyvet.

A nyitáskor már kint vannak a Humán Szolgáltató munkatársai, forró teával kínálva az érdeklődőket, megérkezik az intézmény vezetője, Farkas Tünde, majd dr. Kispál Tibor alpolgármester, 10 óra körül széles mosollyal az arcán toppan be a polgármester, érdeklődve, hogy „no, van valami látnivaló”? És látnivaló van bőven, még a 11 óra körül érkező Szücs Balázs alpolgármester, és a társaságában levő két kislány is talál látni, kérdezni, megfogni valót.

Kint van a Cseriti is, „Kidobás helyett leadás” akciójukon bárki leadhatja a háztartásában már felesleges, de mások által még használható, működőképes, jó állapotú tárgyakat. Azok is, akiknek csak 1-2 holmijuk van ilyen, azok is, akiknek nincs idejük, vagy kedvük árusítani. A Cseriti bolthálózat egyébként a garázsvásáron kívül is várja ezeket a használható holmikat, honlapjukon megtalálhatóak az ezzel kapcsolatos információk: leadom.hu. Ez azért is fontos, mert a lomtalanítás idején Erzsébetvárosban házhoz mennek a feleslegessé vált használati tárgyakért.

A csarnok egyébként is kínálja a lehetőségeket, szép a zöldség és gyümölcsválaszték, gusztusos a húspult, finom a pékségben a köményes sajtos rudacska, ropogós a kifli, folyamatosan érezni a levegőben a kávé és a kürtős kalács illatát. Aki ezen a szombaton céltudatosan a Sparba érkezett, az is nézelődhetett egy sort, vásárolhatott mézet és lekvárt, még kovászos uborkát a csarnokban is.

Ez a garázsvásár a mindentegybe program volt sokak számára, az alapötletét a jövő heti lomtalanítás szülte. A miértre pedig egyszerű a válasz. A lomtalanításkor nagyon sok olyan tárgytól is megválnak az emberek, amelyeket mások még szívesen használnának. De miért kellene ennek a hulladéktárolóban landolni? Nos, nem kell, de jó hír az is, hogy a sikerre való tekintettel, biztos, hogy nem ez volt az első és egyben az utolsó Klauzál csarnoki garázsvásár. A szervezők a nagy sikert látva már a továbbfejlesztett, garázsvásár 2.0 változaton gondolkoznak.  

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap