• írta Buják Attila
  • 2023. november. 14. kedd
  • 0

Egyetlen kiút az együttműködés - egyeztetés a civilekkel

Modern kerület nem működhet modern civil szervezetek nélkül. Ez volt a KlauDió Civil Központban rendezett civil kerekasztal vezérgondolata.
title image

Egyetlen kiút az együttműködés - egyeztetés a civilekkel

 

Modern kerület nem működhet modern civil szervezetek nélkül. Ez volt a KlauDió Civil Központban rendezett civil kerekasztal vezérgondolata. Szücs Balázs alpolgármester az oktatással, kultúrával foglalkozó civil szervezeteket hívta közös beszélgetésre. A találkozót további egyeztetés követi a szociális szférában működő, szabadidővel, sporttal foglalkozó szervezetekkel.

 

Erzsébetváros elsőként (egyetlenként) dolgozott ki átfogó Civil Koncepciót. A képviselő-testület még 2020-ban döntött a civil szervezetek támogatásának módjáról, majd 2023-ban a civilek döntéshozásba történő bevonásának koncepciójáról. A közös munka egyik hatékony eszköze a Civil Tanács felállítása.

 

Az önkormányzat tervei szerint a civilek öt tematikus csoportot (kerekasztalt) alkotnak. Az öt csoport a művészeti és kulturális, az oktatási, az érdekképviseleti, természetvédő csoport és a szabadidő, sport szekció. Mindegyik kerekasztal választ magának egy képviselőt, aki a kerekasztal résztvevőinek érdekeit és javaslatait képviseli. Az öttagú testület alkotja a Civil Tanácsot, amely havonta egyeztet a civil ügyekért felelős alpolgármesterrel, Szücs Balázzsal, negyedévenként a polgármesterrel. Ez alkalom arra is, hogy az önkormányzat beszámoljon a civileket érintő tervekről, s a civilek is elmondják javaslataikat. A hétfői megbeszélésen tizenhárom szervezet képviseltette magát.  A Civil Tanács megalakítását tavaszra tervezik.

 

A világ nagyot fordult a civil mozgalmak egykori szerveződése óta. A kerekasztal beszélgetésen látszott: mind a civilek, mind az önkormányzat mozgástere radikálisan szűkült. A források is, amiben a civilek sohasem bővelkedtek. 

Logikus, hogy az egyetlen kiút a civil szervezetek és az önkormányzat szoros összefogása.                          

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap