• írta Török Zsuzsa Göngy
  • 2023. november. 03. péntek
  • 0

CSERITI – több mint jótékonyság!

A CSERITI bolt- és leadópontok pont azért jöttek létre, hogy megtalálja új gazdáját, régi tárgyunk.
title image

Mindenki nyertes lesz, beleértve a bolygónkat is

CSERITI – több mint jótékonyság!                     

Hamarosan indul a lomtalanítás Erzsébetvárosban, a fölösleges háztartási kisgépek és aprócikkek, használati eszközök, dísztárgyak, ruhaneműk egy része a lakásból az utcára kerül. Jó esetben. Rosszabb esetben rakosgatjuk tovább otthon a kettes számú kenyérpirítót, a gyerek kinőtt ruháit, régi játékait, az ajándékba kapott, de a bútorhoz nem passzoló herendi vázát, nagymama hat darab Miska kancsóját, a sosem hordott cipőt, az egyszer viselt nagyestélyit, a DVD gyűjteményt. S még ki tudja, mennyi holmit halmozunk, pedig régóta csak foglalja a helyet. Kidobni sajnáljuk, hátha jó lesz majd egyszer valamikor, valakinek, valamire.  

A CSERITI bolt- és leadópontok pont azért jöttek létre, hogy megtalálja új gazdáját, régi tárgyunk.

És, hogy mindenki nyertes legyen: rászoruló, tudatos zöld vásárló, kincskereső, leadó egyaránt.  

„Nem akarod tárolni? Nincs szíved a szemétbe dobni? Mások számára még értékkel bírhat? Akkor gyere, add le nálunk vagy elmegyünk érte, rendbe tesszük, logisztikázzuk! Közösen körforgásban tartjuk, ami számodra felesleges!” – magyarázza Sáhy Gábor stratégiai vezető a Podmaniczky utca 37-ben található CSERITI ponton.

Kerületünkhöz közel még a Baross utca 47-ben működik szociális és fenntarthatósági üzlet, Erzsébetvárosban jelenleg nincs bázisuk, de elindult a párbeszéd, hogy mielőbb itt is nyithassanak.

Budapesten még egy tucat boltot terveznek.  

Az elfekvő tárgyakból szemét lett volna

Sáhy Gábor a 2000-es évek végén még multicégeknél, vendéglátásban dolgozott, sokat utazgatott a világban. Angliában és az Egyesült Államokban találkozott először „charity”, azaz jótékonysági üzletekkel, melyek voltaképp társadalmi vállalkozások. Ez az üzleti modell nálunk kevéssé ismert, Sáhy Gábor magyarországi CSERITI boltok nyitásával mutatja a jó, környezettudatos példát.

„A társadalmi vállalkozás azt jelenti, hogy nonprofit módon gazdasági tevékenységet végzünk a mérhető társadalmi hatás elérése érdekében. A gazdasági és szociális-környezeti fenntarthatóság egyensúlyban marad, egyik sem mehet a másik rovására. Egy csapat embernek megélhetést biztosít a CSERITI, miközben a fenntartható fejlődést is szolgálja. A beérkezett adományok jó részét tovább adományozzuk segélyként, civil szervezeteken keresztül. Az üzleteinkben pedig a használt piaci árnál legalább 30 százalékkal olcsóbban juthat hozzá a vásárló a legkülönfélébb eszközökhöz, díszekhez, ruházati cikkekhez. ” – fogalmaz a CSERITI stratégiai vezetője.

Budapesten belül házhoz is mennek: ha összegyűlik elég felesleges tárgy összekészítve, bedobozolva, elszállítják azokat, ezzel is segítve az otthoni rendrakást. Honlapjukon minden szükséges információ megtalálható.

A CSERITI üzletek új, együttműködő partnere az erzsébetvárosi önkormányzat. A megállapodás értelmében havonta egy rászoruló családot tetőtől-talpig felöltöztetnek a boltjukból 30 ezer forint értékben. Illetve karácsonyi ajándékként öt, szintén rászoruló kerületi család 20-20 ezer forintos ajándékutalvány kap a CSERITI-től.

A CSERITI elmúlt 12 évben 4 millió kilogramm tárgyat mentett meg attól, hogy szemétté váljon.

Vásárlóinak mostanáig 740 millió forintot spórolt meg a társadalmi vállalkozás.

„Egy klasszikus vállalatot építek, de nem csak az önös érdekű profitért dolgozom. Ez egyébként sem olyan üzlet, amiből három év múlva jachtot veszek, bár nincs is ilyenre igényem. Ennek a vállalkozásnak van mögöttes, jótékony társadalmi hatása, ami az emberiség jövőjéről szól.” – zárja gondolatait Sáhy Gábor.

Honlapjuk itt található: www.cseriti.hu

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap