• írta Adminisztrátor
  • 2021. szeptember. 24. péntek
  • 0

„Bármi is történjen, ember maradjatok.” - Benda Iván kiállítása a K6-ban

A neves fotográfus, Benda Iván több mint húsz éve fotózza Jeruzsálemet, s örökíti meg a zsidó, keresztény és a görög kultúra ősi helyszíneit. Az utóbbi tíz évben pedig főleg fotografikus montázsain dolgozza fel a holokauszt emlékezetét. Szeretett volna az egykori pesti zsidó gettó területén is kiállítást rendezni, így talált rá a Klauzál tér 6-ban lévő galériára.
title image

„Bármi is történjen, ember maradjatok.”

Benda Iván kiállítása a K6-ban

A neves fotográfus, Benda Iván több mint húsz éve fotózza Jeruzsálemet, s örökíti meg a zsidó, keresztény és a görög kultúra ősi helyszíneit.  Az utóbbi tíz évben pedig főleg fotografikus montázsain dolgozza fel a holokauszt emlékezetét. Szeretett volna az egykori pesti zsidó gettó területén is kiállítást rendezni, így talált rá a Klauzál tér 6-ban lévő galériára. A VII. kerületi önkormányzat a művész rendelkezésére bocsátotta a helyiséget, hogy itt mutathassa be az Apám utolsó üzenete című kiállítását. A címválasztással kapcsolatban Benda a megnyitón elmondta: pár éve Tokaj mellett egy eldugott kis zsidó temetőben különös sírra bukkant, amelyen azt olvasta: „Az apám utolsó üzenete az volt: bármi is történjen, ember maradjatok. Én is ezt kérem. Szerető apátok.” Alatta kis emléktábla felirattal: „SOÁ. 1944.” 

A kiállítás egyszerre szubjektív és objektív emlékezés a huszadik századi történelmünk legtragikusabb időszakára. Benda festményszerű montázsai megrázó személyes vallomások, ugyanakkor egy másik térben eredeti dokumentumok, rendelkezések idézik fel az 1938 és 1944 közötti zsidóüldözés eseményeit. Köztük találjuk a deportálásokat levezénylő Ferenczy László csendőr alezredes részletes jegyzőkönyveit a „zsidófajúak elszállításáról”. Ez a hátborzongató jelentés még sosem volt kiállítva a széles közönség előtt. 

Benda korábban többször tartott előadásokat az Arany János Gimnáziumban, s a tanárokkal rajzpályázatot írtak ki a diákoknak, melynek témája a holokauszt volt. A középiskolások munkáit is megtekinthetjük a galériában. Az ismeretlen zsidó apa utolsó üzenete így köti össze a generációkat, és tesz fel mindannyiunknak súlyos kérdéseket arról: vajon sikerül-e mindig, minden körülmények között megőrizni az emberségünket, és átadni a következő nemzedékeknek?

A kiállítás november 17-ig látható a K6 Galériában


kohezios_alap