• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. november. 15. szerda
  • 0

Az év szociális szakembere: Sass Lajos

November 12-e Magyarországon a Szociális Munka Napja, Erzsébetvárosban is ilyenkor köszöntik a szociális ellátórendszer dolgozóit.
title image

A polgármester megköszönte a civileknek, hogy a kormány helyett foglalkoznak a hajléktalansággal

Az év szociális szakembere: Sass Lajos

November 12-e Magyarországon a Szociális Munka Napja, Erzsébetvárosban is ilyenkor köszöntik a szociális ellátórendszer dolgozóit. Az önkormányzat idei elismerését Niedermüller Péter Sass Lajosnak adta át, aki a Menhely Alapítvány Kürt utcai Nappali Centrumának vezetője. A szakember több mint harminc éve foglalkozik hajléktalanokkal. A K11-ben barátok, kollégák vették körül Sass Lajost, Móser Ádám harmonikaművész pedig mini koncertet adott a szociális munkások tiszteletére.

„A hajléktalanok önmaguk áldozatai, de segítségünk nélkül nem tudnak kikerülni ebből a helyzetből. A kormány most nem tesz semmit ezen a területen, szerencsére belépnek a civilek, akik nélkül el sem tudom képzelni, mi lenne a fedél nélküliekkel. Egyedüli kapaszkodónk őket támogatni, és megköszönni a munkájukat” – mondta a polgármester az Erzsébetváros Szociális Szakembere díj átadó ünnepségén, hozzátéve, hogy a szociális munkások is méltatlanul alulfizetettek.

„Ez a szakma nem csak hivatás, hanem szerelem, szeretet. Máshogy nem is lehet elvégezni a munkát.” Ezek már a 2023-as díjazott, Sass Lajos gondolatai, aki így fordult a kollégáihoz: „Köszönöm, hogy a vezetőtök lehetek! Ez a díj a civil szervezeteknek, nektek is szól!”

Sass Lajos 1990 óta munkatársa a Menhely Alapítványnak, évente 3500 rászoruló ember ellátásáért, 20 munkatárs és legalább kétszer annyi önkéntes munkájáért felel, és aktívan részt vesz a szociális szakma, azon belül a hajléktalan-ellátás szakmaiságának kialakításában. Nem csupán az intézményben dolgozik, hanem kint, terepen is. Utcai szociális munkásként járja Erzsébetváros közterületeit, és azokat a helyeket, ahol fellelhetőek hajléktalan embertársaink. Igyekszik segíteni, amiben lehet, és tud örülni a legapróbb sikernek is.

„A siker relatív. Ha szólunk valakihez egy jó szót, és megköszöni, az nekünk siker. Az is siker, ha több éves munkával lakásba költöztetünk egy hajléktalan embert, és ő képes megállni a lábán, képes ott maradni, megtartani magát. Utcáról otthonba helyezni egy rászorulót nagyon nehéz. Bizalmi kapcsolatot kell kiépíteni: ebből a helyzetből lehet kiindulni, apró lépésekkel” – fogalmaz kérdésünkre Sass Lajos.

Jelenleg 40-50 hajléktalan él Erzsébetváros utcáin, terein, kapualjaiban. Őket folyamatosan látogatják, élelemmel látják el, támogatják a kerület szociális szakemberei. 

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap