• írta Barát József
  • 2023. október. 29. vasárnap
  • 0

Az esővíz értékes erőforrás

Erzsébetváros a jövőben nem a drága ivóvizet használja majd a növények öntözésére, hanem az esővizet gyűjti össze erre a célra. Egyebek mellett ez a célja annak az uniós finanszírozású „Life in Runoff – Városi eső” projektnek, amelyet a Klímabarát Települések Szövetsége kezdeményezett.
title image

A napokban az Európai Klíma-, Környezetvédelmi és Infrastruktúra Ügynökség szakértői: Mirjam Witschke és Kocsis-Kupper Zsuzsanna, valamint a munkálatokat koordináló XII. kerületi Zöld iroda munkatársai tartottak szemlét a Klauzál téren, ahol 60 köbméteres gigatartály épül januártól. A jövőben itt a bejárat előtti burkolat alá tervezett konténerben gyűlik össze az esővíz, amely a piac épületére hullik és ezt lehet majd felhasználni öntözésre, szűrés után esetleg az utcák mosására is.

A „pilot projekt”, azaz bemutató vállalkozás keretében két kisebb tartály épül a Magonc és a Csicsergő óvodákban is és társasházak is pályázhattak 300 literes tartályokra. A távlati cél nemcsak az értékes ivóvíz megtakarítása, de az is, hogy a csatornarendszer tehermentesítésével csökkentsük a villámárvizek károkozását is. Az uniós támogatásból megvalósuló munkálatok költségvetése 35 millió forint.   

kohezios_alap