• írta Bóka László
  • 2022. december. 20. kedd
  • 0

A Zsidó Budapest 150 éve

Sajtótájékoztató a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában
title image

A Zsidó Budapest 150 éve

Sajtótájékoztató a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában

 

 

            1873. november 27-én egyesült Pest, Buda és Óbuda, ekkor jött létre a mai Budapest. A 150. évfordulót Erzsébetváros is méltóképpen kívánja megünnepelni a „Zsidó Budapest 150 éve” című programsorozattal, melynek középpontjában – a kerület történelmére, hagyományaira építve – a zsidó kultúra és művészet áll. A rendezvénysorozat védnöke Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete. Az esemény sajtótájékoztatóját tegnap tartották a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az eseményen jelen volt Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke és Izrael nagykövete. Az eseményen Erzsébetváros polgármestere elmondta, azt szeretné, ha a rendezvénysorozat még inkább kihangsúlyozná, hogy a város mindenkié. Hangsúlyozta, hogy Erzsébetváros különösen fontos pontja a zsidó kultúrának. Idézte Ady Endrét, aki szerint Budapestet valójában a zsidók tették európai világvárossá. Elmondta, hogy a rendezvénysorozatban olyan nagyszerű intézményekkel dolgoznak együtt a MAZSIHISZ mellett, mint a Bálint-ház, a Gólem Színház és különböző zsidó ifjúsági szervezetek. Példaképpen megemlítette, hogy a Csányi utcában létrejön a zsidó kultúra utcája, a Dohány utcai zsinagógában lesz a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje, míg a Gólem Színházban különféle színházi előadások lesznek, valamint egy sor különböző utcai rendezvény és kiállítások.


         Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely elmondta, Budapest születésnapja a többes identitás és a sokszínűség szeretetének ünnepe is. A kultúra sokszínűségének példájaként feltette a kérdést, hogyan nézne ki Budapest zsinagógák, zsidó viccek, kuplék, Molnár Ferenc vagy Karinthy, de legfőképpen flódni nélkül. Ez a város sokkal unalmasabb, szürkébb, kevésbé vicces, kevésbé drámai lenne mindezek nélkül. Ez a város, ez az ország fűzte tovább a gondolatot, akkor virágzott föl, amikor érezte, átélte és szerette a sokszínűségét.

         Heisler András a MAZSIHISZ elnöke egy különleges szimbiózisról beszélt, a zsidó és a nem zsidó együttélés évszázados erzsébetvárosi hagyományairól. John Parkin írót idézve  mondta, nem lehet mindent megváltoztatni, amivel szembenézünk, de semmit sem lehet megváltoztatni, amíg nem nézünk szembe vele. Úgy látja, Erzsébetváros polgármestere egy másfajta kultúra megvalósításán dolgozik, melynek fontos eleme a zsidó tradíciók hordozta örökség. Megerősítette, hogy a magyarság és a zsidóság között jelenlévő szimbiózis Erzsébetvárosban megkerülhetetlen, ezért a MAZSIHISZ örömmel partner a 150. évforduló eseményeiben. 




Fotó: Budapest Főpolgármesteri hivatal / Ruzsa Rania



kohezios_alap