• írta Sári Judit
  • 2022. október. 17. hétfő
  • 0

146. születésnapját ünnepelte a Brunszvik óvoda

A Rózsák terei szépen felújított műemlék jellegű épületben 1876-ban nyitották meg először az óvoda kapuját a kicsinyek előtt.
title image

146. születésnapját ünnepli ezen a héten a Brunszvik óvoda, amely névadója eszmeiségét szem előtt tartva, hagyománytisztelő, mégis modern szemlélet alapján neveli az iskolaérettség eléréséig az erzsébetvárosi apróságokat. A Rózsák terei szépen felújított műemlék jellegű épületben 1876-ban nyitották meg először az óvoda kapuját a kicsinyek előtt. Már akkor sem egy hétköznapi óvoda nyílt ebben az épületben, a komoly pedagógiai múlttal rendelkező intézmény az első Budapesti Óvónőképző Intézet korabeli gyakorló óvodájaként működött.

A Teréz napok rendezvénysorozata egy születésnapi ünnepségsorozat, szerdától szombatig minden nap kínálnak valami izgalmas, érdekes, családi eseményt a négy csoport gyermekei és szüleik számára. Október 12-én nagyszabású nyitóeseménnyel készültek az idei ünnepségre, a nagycsoportosok előadásait hatalmas tapssal jutalmazták nem csak a szülők, de a vendégek is, köztük Niedermüller Péter polgármester és Szücs Balázs alpolgármester is. Ez a nap nem csak azért volt fontos, mert a bájos előadásokkal és a süteményekkel közösen ünnepelhetett a gyermeksereg a vendégekkel, hanem azért is, mert átadásra került az Óvodavédő Egylet által alapított Tisza Kálmánné díj is, amit annak az embernek ítél meg a tagság, akinek munkássága kiemelkedő az óvoda életében. Idén posztumusz díj átadására került sor, a 2022. év Tisza Kálmánné díját az óvoda idén elhunyt titkára, Koroknai Rozália kapta. A díjat Niedermüller Péter polgármestertől Koroknai Rozália özvegye vette át, a posztumusz díjazott neve kikerült az óvoda dicsőségtáblájára.

Az Óvodavédő Egylet díját az óvoda fennállásának 140. évfordulóján alapították, Tisza Kálmánné emlékére, aki az 1800-as évek végén támogatta az első óvodákat népszerűsítő egyletet, az ő közbenjárására építették meg az első budapesti óvónőképzőt is. Ezzel vissza is kanyarodtunk a történelmi múltból napjainkba, hiszen, az óvónőképző egykori gyakorló óvodája a mai napig nagyon színvonalasan, gyermekcentrikus nevelési módszerekkel áll a kicsinyek rendelkezésére.

A héten még több program is vár a kicsikre, színielőadást nézhetnek meg, ahol az óvónénik Lázár Ervin fogfájós oroszlánját elevenítik meg, Kolompos koncert is lesz táncházzal, pénteken családi napra várják a szülőket is, és szombaton az óvoda jótékonysági bálján az anyukák nyitótáncával kezdődően éjszakába nyúlón a tart a felnőttek mulatsága. A jótékonysági bál bevételét az óvoda 4 csoportjának karácsonyi ünnepségeire fordítják. 

kohezios_alap