• írta Sári Judit
  • 2022. június. 10. péntek
  • 0

Szolgálati bringák az önkormányzatban

Niedermüller Péter polgármester és Tóth Csaba a Klímakabinet vezetője az önkormányzat előtt találkozott három olyan munkatárssal, akik élve a lehetőséggel mostantól két keréken járnak dolgozni.
title image

Szolgálati bringák az önkormányzatban

Kerékpározni majdnem mindenki megtanul gyerekként, aztán ahogy telnek az évek, a legtöbben átpártolnak az autóhoz, és elfelejtik, hogy milyen jó is volt bringázni. Legalábbis Budapesten, mert vidéken a lakosság jelentős része 60 pluszosan is gond nélkül pattan a drótszamárra. A fővárosban kissé nehezen vehetőek rá az emberek a váltásra, vagy visszaváltásra, pedig egyre több a nyitott, ráadásul ösztönző lehetőség előttük, ilyenek például a kerékpárutak, a bérelhető bicajok, a biztonságos bicikliparkolók. Sőt, egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően idén már akár a munkáltató is beszerezhet “szolgálati kerékpárt”, amit a dolgozói rendelkezésére bocsáthat. Erzsébetváros önkormányzata felmérve az igényeket, máris élt a lehetőséggel, és június 9-én hivatalosan is átadták az első hivatali kerékpárokat a jelentkezőknek. Niedermüller Péter polgármester és Tóth Csaba a Klímakabinet vezetője az önkormányzat előtt találkozott három olyan munkatárssal, akik élve a lehetőséggel mostantól két keréken járnak dolgozni. A ceremónia minden protokollt nélkülözött, és ez így volt tökéletes, főleg mert a barátságos bringástalálkozón mindenki büszke volt valamiért. A kerékpárok használói a mutatós, stramm, jól felszerelt biciklik miatt, a Klímakabinet vezetője a valóban gyors önkormányzati reakció és szervezés miatt, a polgármester pedig azért, mert az önkormányzat elköteleződése a fenntartható közlekedés támogatására egy újabb látványos elemmel bővült.

A kerékpárok beszerzésére egy olyan törvénymódosítás adott módot, amely a munkavállaló számára adómentessé tette a munkáltató tulajdonában lévő kerékpárok használatát.

- Erzsébetváros Önkormányzata elkötelezett a kerékpározás, mint fenntartható közlekedési mód támogatása mellett, ami az egyik legjobb eszköz arra, hogy a rengeteg problémát okozó autóhasználat csökkenjen - válaszolta Tóth Csaba a gyors intézkedés miértjét firtató kérdésünkre. - Mivel ettől az évtől ezt már adómentesen nyújthatja az önkormányzat is a dolgozóknak, gyorsan felmértük az igényeket, és első körben 5 vállalkozó szellemű kollégát találtunk, aki örömmel vett részt a projektben. A kerület vezetése támogatta a beszerzést, és ennek eredménye, hogy ma reggel már kerékpárral érkezhettek munkatársaink a Hivatalba.

Mi ezen a reggelen három újbringás kollégával találkoztunk, a csillogó kétkerekűek szemlélése teljesen elterelte a figyelmét mindenkinek arról, hogy itt azért vannak kötelezettségeink is, valamit írnunk kellene a használóiról is. Megtudtuk, hogy nem csak úgy átvettek egy kerékpárt, hogy „tessék, itt egy bicikli”, kaptak előtte kerékpáros oktatást, megbeszélték a használat, az esetleges hibajavítás módját, és mint első “fecskék”, a kétkerekűt maguk választhatták ki. Gyors körkérdések, villámválaszok, amiből kiderült gyorsan, hogy van, aki csak a Rózsák terétől gurul át, van, aki a szomszéd kerületből, és akad, aki a 13. kerületből jár az Erzsébet körútra dolgozni. Bár utóbbi kissé távolinak tűnt, meggyőző indoklást hallhattunk arról, hogy egészen hosszú távon nagyon szép környezetben, aztán pedig gyakorlatilag kerékpárúton lehet könnyedén, maximum fél óra alatt áttekerni a fél városon. Abban mindenki egyetértett, hogy ez a tekerés jó hatással van az egészségre is. Ehhez Niedermüller Péter polgármester is hozzátett pár gondolatot, így eljutottunk a bringázás kedvező élettani hatásától odáig, hogy ez a közlekedési mód nemcsak olcsó, és gyors, de kiszámítható és nem utolsó sorban környezetkímélő is.

De nem csak az önkormányzati dolgozókat támogatja a kerület abban, hogy használjanak kerékpárt, így is részt vállalva környezetünk megóvásában. A 16-25 éves, közép vagy felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok kerékpárvásárlását is támogatja az önkormányzat, ők pályázat útján juthatnak egyszeri 40 ezer Ft-os támogatáshoz, de KRESZ-oktatást is szerveznek és a kerékpártámaszok kihelyezését, MOBI pontok létesítését is segítik. A társasházakban élő lakosság is pályázhat, ők például kerékpártárolóra kérhetnek önkormányzati támogatást, ami nem csak praktikus és esztétikus, de biztonsági okokból is fontos lehet.

A rövid idő alatt, míg az önkormányzat előtt álltunk, sokan érkeztek munkába - és többen közülük biciklivel. Pillanatok alatt kiderült, hogy aki korán kel, az talál kerékpártámaszt, aki később érkezik, az lehet, hogy odébb kell, hogy leparkoljon. Néha pár perc valóság elég egy új ötlet megszületéséhez, a polgármester és a Klímakabinet vezetője ott helyben már tovább is gondolták a kerékpártárolás lehetőségeit, egyéb formáit. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.  

 

Link a kerékpárvásárlást támogató pályázathoz

kohezios_alap