• írta Barát József
  • 2024. április. 25. csütörtök
  • 0

Képviselő-testület: napirend-csúcs, kemény viták

Rekordszámú napirendi pontban, 49 előterjesztésről döntött április 24-én megtartott maratoni ülésén Erzsébetváros képviselő-testülete. Bár voltak éles viták, például a kerületi rendőrség beszámolójáról, a szórakozóhelyek éjszakai nyitvatartásáról, vagy a piacról, de 28 közérdekű ügyben egyhangú szavazással döntöttek a képviselők.
title image

Képviselő-testület: napirend-csúcs, kemény viták

Rekordszámú napirendi pontban, 49 előterjesztésről döntött április 24-én megtartott maratoni ülésén Erzsébetváros képviselő-testülete. Bár voltak éles viták, például a kerületi rendőrség beszámolójáról, a szórakozóhelyek éjszakai nyitvatartásáról, vagy a piacról, de 28 közérdekű ügyben egyhangú szavazással döntöttek a képviselők.

A testület megvitatta a kerületi rendőrkapitányság 2023 évről készített beszámolóját, amiből kiderült, hogy tavaly 7,5 százalékkal, 2808-ról 3020-ra emelkedett a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma. Több lett a kiemelten kezelt bűncselekményekből is, az emelkedés 24,7 százalékos, 2179 ilyen esetet regisztráltak, miközben a nyomozások eredményessége 57,8 százalékról tavaly 41 százalékra csökkent. Jó hír viszont, hogy kevesebb volt a kábítószer terjesztéssel kapcsolatos és a kiskorúakat veszélyeztető bűncselekmény. 

Bálint András alezredes, a kerületi kapitányság vezetője szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy kemény erőfeszítéseket tesznek a közrend fenntartása érdekében, jelentős segítséget kapnak a BRFK-tól is. Sajnos, a negatív jelenségek gyorsabban szűrődnek be a statisztikákba, mint a pozitív tendenciák, de biztos abban, hogy a folyamatban lévő nyomozások hamarosan javítják a számadatokat. Számos eredményre lehet büszke a rendőrség, ilyen például, hogy a behajtási korlátozások megsértése miatt 3000 esetben intézkedtek. Továbbra is várják a lakossági bejelentéseket, ahogy a kapitány ezután is minden kedden tart fogadóórát.

A képviselők pártállástól függetlenül, dicsérték a rendőrség és személyesen, a kapitány munkáját, elmondták, hogy Bálint alezredes szükség esetén mindig, akár éjszaka is elérhető. Elismeréssel szóltak a jelentés őszinteségéről. Niedermüller Péter válaszában azt javasolta, hogy a rendőrség Belső-Erzsébetvárost Siófok mintájára, kezelje kiemelt övezetként. Úgy vélekedett, hogy a bűncselekmények számának növekedése a társadalom morális állapotának romlását, a hagyományos kapcsolatok széthullását is mutatja. Emlékeztetett arra is, hogy 2010 és 2019 között a fideszes vezetés semmit sem tett azért, hogy korlátok közé szorítsa az úgynevezett bulinegyed működését.

Ez a vita folytatódott a képviselő-testületi ülés egy másik napirendi pontja kapcsán. Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője ismét javasolta, hogy Belső-Erzsébetvárosban a szórakozóhelyeket zárják be éjfélkor. Kifogásolta azt a megállapodást is, melyet az önkormányzat április 12-én kötött meg a vendéglátós vállalkozók szervezetével, a Közös Erzsébetváros Egyesülettel. Az egyesület vállalta, hogy a szervezet éves tagdíjának felét, de legalább 20 millió forintot fordít a kerület köztisztaságának és közbiztonságának javítására. Segítik az épített környezet megóvását, ügyelettel és vagyonőrrel támogatják a közbiztonság erősítését.

Garai Dóra kartellezésnek, védelmi pénzbehajtásnak minősítette, hogy a jövőben csak olyan szórakozóhelyek tarthatnak nyitva éjszakánként, amelyeknek üzemeltetői az önkormányzattal együttműködő szervezet tagjai. Bárdi Zsuzsa alpolgármester ezzel szemben pozitív lépésnek, Belső-Erzsébetváros rendjének érdekében tett szigorításnak tartja, hogy az éjszakában szerezhető bevételekre csak olyanok tehetnek szert, akik részt vállalnak a társadalmi felelősségből is, visszaadnak a közösségnek egy részt abból, amit megkereshetnek.  Annak pedig semmi akadálya, hogy olyan szolgáltatók, akik nem kívánnak a Közös Erzsébetváros Egyesületbe belépni, saját szervezetet hozzanak létre. Molnár István képviselő arról beszélt, hogy saját véleménykutatásai azt bizonyítják, hogy átalakulóban van a bulinegyed lakossága, növekszik azoknak a fiataloknak az aránya, akik értéknek tartják az éjszakai szórakozás lehetőségét.

A képviselő-testület jóváhagyta annak az alapnak a támogatásait, amely a környezetvédelmi hatóságoknak a kerület területén kiszabott bírságainak 30 százalékával gazdálkodik. Az alap tavaly több, mint ötmillió forintot költhetett faültetésre és zöldfelület-fejlesztésre. A testület megszavazta, hogy a Facultas Humán Gimnázium megkapja az általa bérelt épület negyedik emeletét is, ahol most az ERöMŰVHÁZ Pesti Mozi című kiállítása működik. A gimnázium itt hátrányos helyzetű és örökbefogadott fiatalok számára indít ingyenes osztályt. A kerület új helyet keres a Pesti Mozi kiállításnak.

A kerület Kulturális Koncepciójának céljait követve, „inkubátor házként” 16 fiatal költő első verseskönyvecskéjét is kiadja, így segítve bemutatkozásukat a közönség és a szakmai szervezetek előtt. Emléktáblát kap az erzsébetvárosi Pallagi János Liszt-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia professzora. A Lövölde téren pedig megvalósulhat az első budapesti könyvtári locker, ahol az interneten megrendelt könyvtári könyveket helyezik el és a kölcsönző a dobozt jelszóval nyithatja, akár éjszaka közepén. A könyvek visszaszolgáltatása is hasonló módon zajlik majd.  

Az ülésen vitát váltott ki az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. éves beszámolója és üzleti terve. A kerületi piacok jelenleg évente több mint 200 millió forint veszteséget termelnek a vásárlási szokások átalakulása miatt. Míg a fideszes Ripka András és Radics Béla a hasznosítás és átszervezés kidolgozott tervét hiányolták, Bárdi Zsuzsa alpolgármester az észszerűtlen és pazarló felújítást, a „plázásítást” bírálta, amely megnövelte az üzemeltetés költségeit. A vita megerősítette, hogy a kereskedelem fejlesztése mellett, a szolgáltatások megerősítésére, a vásárok, kulturális rendezvények szervezésére is szükség van ahhoz, hogy a piacok – melyek működése a közeljövőben nyereséges aligha lesz – a kerület lakóinak ismét kedvelt találkozóhelyei lehessenek.      

kohezios_alap