• írta Török Zsuzsa
  • 2023. augusztus. 04. péntek
  • 0

Vigyázat! Óriási madarak lepik el a piacot!

A Klauzál téri Vásárcsarnokba hamarosan új vendégek érkeznek: beköltöznek a Ferihegyi Repülőtérről 2009-ben elűzött madarak.
title image

Azokról a mosolyra derítő, rajzfilmfigurákra hajazó műalkotásokról beszélünk, melyeket Péter Vladimír készített a 2-es terminál 1985. november elsejei megnyitására.

 

A megrendelést anno pályázaton nyerte el az akkor még pályakezdő ötvös és szobrászművész, aki egy egész madárseregletet készített az új, modern terminálba. Az utasváró egyhangú, szürke színvilágát feldobták a tetőről lógó színes, vidám madarak, stílusosan utalva a repülésre.

Egy fontos missziót is vállalt vele alkotójuk: a légi utazástól kevésbé szorongjanak a gyerekek, az utasok.

 

Az üvegszálas poliészter madarak közel negyedszázadon át boldogították a nagyközönséget, majd 2009-ben a reptér átépítése miatt lebontották őket. Sötét, biztonságos raktárba kerültek, ahol idáig vártak az újjászületésre.

Jelenlegi otthonuk a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum műhelye: márciusban elkezdődött a restaurálásuk, s augusztus 15-ig elkészülnek velük a szakemberek.

Hézser Péter vezető restaurátor csapata vette szárnyai alá a viharvert madarakat, amelyek hamarosan ragyogó formában repülhetnek be a Klauzál téri Vásárcsarnokba.

 

Addig még törött lábakat javítanak, hiányzó csőröket pótolnak, tollakat színeznek Tóth Szilárd és Erky-Nagy Dániel. Összesen 17 alkotás, egyenként méteres fesztávolságú madár várja már a találkozást az erzsébetvárosi gyerekekkel, felnőttekkel.

 

Talicskától az űrhajóig, villamostól a gőzmozdonyig mindent restauráltak már a szakemberek, ezért is különösen nagy élmény számukra, hogy végre szoborral foglalkozhatnak. Mindketten nagyon élvezik a munkát.

Ahogy Szilárd elmondja: „Izgalmasak, rendhagyóak, játékosak Péter Vladimír mesefigura-szerű madarai. A pillanatot ragadják meg. Tetszik a feladat.”

 

Hamarosan a végeredmény is látható lesz, köszönhetően a kerületi önkormányzat támogatásának.

 

A készülődésről, a szállításról, a berepülésről folyamatosan és örömmel hírt adunk!

kohezios_alap