• írta Török Zsuzsa Göngy
  • 2024. február. 29. csütörtök
  • 0

Vigh Violetta kiállítása a K11-ben

A verseny, a versengés a témája Vigh Violetta kiállításának, ami a K11 Laborban nyílt meg.
title image

A szocialista munkaversenyek világa inspirálta a MOME hallgatóját:

Vigh Violetta kiállítása a K11-ben

A verseny, a versengés a témája Vigh Violetta kiállításának, ami a K11 Laborban nyílt meg. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szakos, végzős mesterhallgatója a médiaművészet különböző formái és technológiái iránt érdeklődik: a tárlaton installációk és videós alkotások repítenek vissza a szocializmus teljesítményorientált világába.

Vigh Violetta első, önálló bemutatkozásán mozgóinstalláció, 3D nyomtatással készült tárgy, arctalan vállfaember szobor, filmes etűdök, futófények láthatók. Képzőművészet és médiaművészet egyszerre. A kiállítás a szocialista munkaversenyekről szól, ruhagyári környezetben.

„Korabeli filmhíradók, sajtócikkek inspiráltak, melyek arról számoltak be, hogy melyik brigád tud többet teljesíteni, ki az igazi sztahanovista. Szerintem sokan érezzük ma is, hogy gyakran kerülünk versenyhelyzetbe” – mondja Violetta, aki saját magát is belehelyezte az egyik alkotásba, egy videó-trilógiába, mert érdekli a performansz műfaja.  

A filmen fiatal nő ül a varrógép előtt, szenvtelen arccal teljesít, ez az elvárás. Mögötte öltönyös férfiak feszülnek egymásnak: Bikaviadal a Vörös Október Ruhagyárban. Eladónő blokkol a pultnál, előtte férfiak küzdenek egy nadrágért: Közelharc az áruért a Verseny Áruházban, illusztrálva az elszakíthatatlan, kiváló minőségű pantallót. A video a szocialista ruhagyárakat bemutató filmhíradók munkásnőit idézi fel, akik megállás nélkül dolgoznak, teszik a dolgukat, bizonyítanak.

A munkaversenyek tárgykultúrája épül a film köré. Egy korszakot mutat meg a fiatal alkotó, saját szemüvegén keresztül: frissen, meghökkentően, izgalmasan és iróniával. A versengést mutatja meg tárlata, mely nem csupán pozitív lehet, hanem sokszor kizsákmányoló és megterhelő.

A művek a szocialista ruhagyári miliő egyes elemeiből építkeznek ugyan, de túlmutatnak a korszakon és a gyári munkakörnyezeten. Vigh Violetta a modern, információs társadalmak teljesítményközpontúságára, általánosan a verseny természetére reagál kiállításán, a K11-ben.

A kiállítás március 21-ig látogatható.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap