• írta Buják Attila
  • 2024. január. 31. szerda
  • 0

Városi eső Erzsébetvárosban

Hatvan köbméteres esővízgyűjtő tartály a Klauzál téri csarnok udvara alatt
title image

Városi eső Erzsébetvárosban

Hatvan köbméteres esővízgyűjtő tartály a Klauzál téri csarnok udvara alatt

A csarnok előtt masszív daru, elevátor dübörög, a magasban kifeszített huzalok. Elkezdődött a Klauzál téri csarnok előterében a hatvan köbméteres esővízgyűjtő tartály talajba süllyesztése. Az acélhenger átmérője ránézésre három méter. A terv az, hogy a csarnokra hulló csapadékot a tartályban összegyűjtik, hogy szűrés, tisztítás után öntözésre, az utcák tisztítására használják. A távlati cél nem csak az esővíz begyűjtése. A csatornarendszer tehermentesítésével a villámárvizek által okozott károk is csökkenthetők.

A csarnok előtt tartott gyors tájékoztatón Niedermüller Péter polgármester elmondta:

– Hamarosan a talajba helyezzük az itt látható acéltartályt. Az esővizet ebben gyűjtjük, hogy locsolásra, az utcák tisztítására használjuk. Nem kétséges, hogy a modern nagyvárosokban a klímaváltozás korában ez környezetbarát megoldás. Az ivóvíz egyre kevesebb és drágább, takarékoskodni akarunk a természet energiáival. Erzsébetváros ezért döntött úgy, hogy Budapesttel és két másik kerülettel együtt (Pestszentlőrinc-Pestimre, Hegyvidék) részt vesz a projektben, melyet az EU is finanszíroz. Hozzáteszem, a kerületben nem ez az első ilyen beruházás. Az önkormányzat korábban is kiírt társasházaknak az esővíz felhasználását célzó pályázatokat. Számos társasház ezeken nyert is. Továbbra is támogatni fogjuk azokat a projekteket, amelyek hozzájárulnak a zöldebb, egészségesebb környezet fenntartásához. Meg vagyok győződve arról, hogy ez a beruházás Erzsébetváros és az egész közösség hasznára válik – mondta a polgármester.

A beruházás 55%-át az Európai Unió finanszírozza és a Városi Eső projekt keretében valósul meg. A munkálatok február végéig tartanak.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap