• írta Buják Attila
  • 2023. június. 30. péntek
  • 0

Utcafórum a Nefelejcs utcában

Jövő tavaszra zöldebb, szebb lesz az utca.
title image

Utcafórum a Nefelejcs utcában

Jövő tavaszra zöldebb, szebb lesz az utca

A Nefelejcs utcában folytatódott az utcafórumok sora. Az óvoda előtt gyülekeztek az utca zöld megújítása iránt érdeklődő erzsébetvárosiak. Szücs Balázs alpolgármester szervezésében tartott fórumon Takács Dániel főtájépítész a Nefelejcs utca zöldítésével kapcsolatos terveket ismertette. Sok olyan projektet szeretnének megvalósítani, amely friss, zöld felületek létrehozására irányul. Ehhez első lépésben az kell, hogy a meglévő növények életkilátásait javítsák.

A Nefelejcs köztudottan az egyik legszebben fásított, árnyas kerületi utca. Az itt lévő régi fák (többségük japán akác) évtizedekig sok örömet okoztak a lakóknak. Életkilátásaik azonban sajnos megromlottak. Egyelőre a Dembinszky és a Damjanich utca közötti szakasz feljavításával kezdik. A lakókat sok minden köti a fasorhoz. A megjelentek egyike meg is jegyzi, melyik az a fa, amelynek lombjában ’56-ban egy gránát fennakadt. A cél egyelőre az, hogy a meglévő fák között több zöld felület legyen. Ez a parkolóhelyek számának csökkentésével jár. „Hogy ezzel egyetértenek-e”, mondta a főtájépítész, „az az önök döntése.” Hogy a fák körüli zöld terület szélesebb legyen, ahhoz a járdafelületet is ki kell cserélni. Több tér, több víz, több levegő kell a növényeknek. „Sajnos elképzelhető”, mondja Takács Dániel, „hogy néhány haldokló öreg fát ki kell cserélni.” Némelyiken a fertőzés nem látszik, de nincs jó állapotban. A japán akác életciklusa nagyjából hetven év. Az útpályához nem akarnak hozzányúlni, de a kétoldali járdafelületet és a parkolósávot át akarják alakítani. Ha a közművek elhelyezkedése lehetővé teszi, a Damjanich utcához közel eső szakaszon új fákat ültetnek. A macskaköves részekre vízáteresztő felületet terveznek. Röviden a cél: nagyobb, élhetőbb felületet adni a fáknak, a parkolás komoly sérelme nélkül. A fák között pedig szélesebb lesz a zöld felület.


A fórum végén természetesen szóba kerültek a megszokott gondok is. A hátrafelé parkolás, az örök kutyapiszok. Szücs Balázs alpolgármester szerint ezen nem könnyű úrrá lenni, a kutyások egy része fegyelmezetlen és becslések szerint kilenc-tizenegyezer házi kedvenc él velünk a kerületben. A főtájépítész vázolta az ütemtervet. A koncepció elkészül júliusra. Október közepén, decemberben kezdődhet a munka, márciusban a növényültetés. Jövő tavaszra a Nefelejcs utca zöldebb, frissebb és szebb lesz.


kohezios_alap