• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. október. 24. kedd
  • 0

Új kiállítás az Erzsébetvárosi Zsidó Történti Tárban

A Garay utcában található Zsilip Művészeti Egyesület Vidéki/Városi élet címmel hirdetett nemrég országos képzőművészeti pályázatot, amelyre 100 alkotótól 300 pályamű érkezett be.
title image

Az alkotás megmentheti a világot

Új kiállítás az Erzsébetvárosi Zsidó Történti Tárban

A Garay utcában található Zsilip Művészeti Egyesület Vidéki/Városi élet címmel hirdetett nemrég országos képzőművészeti pályázatot, amelyre 100 alkotótól 300 pályamű érkezett be. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokból október 19-én nyílt kiállítás az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban.

A Zsilip Egyesület művészeti iskolát is működtet a kerületünkben, amelynek alapítója, Kosiczky Zsuzsa lapunknak elmondta, minden alkotni vágyó embernek valódi tudást szeretnének átadni. „Bárki jelentkezhet a tanfolyamainkra, aki elmúlt 18 éves, felvételi vizsgát sem kell tennie, mindegy hogy van-e már előképzettsége vagy teljesen kezdő. A célunk, hogy mindenki megismerje a festészet, a grafika alaptechnikáit, és az alkotás örömét.” Kosiczky Zsuzsa hozzátette, a pályázatuk témájának a vidék-várost azért is választották, mert ehhez mindenki tud kapcsolódni, kontrasztos, izgalmas képanyag gyűlt össze. Akadnak köztük olajfestmények, akvarellek, grafikák, a klasszikus stílustól az absztrakt művekig.”

A kiállítás megnyitójára eljött Heisler András, a Zsidó Történeti Tár kuratóriumának elnöke és köszöntőt mondott a zsűri egyetlen civil tagja, Szücs Balázs kulturális alpolgármester, aki kiemelte: „Számomra ezek a képek azt sugallják, hogy vannak olyan emberek, akik az alkotásban találták meg az útjukat, szenvedélyüket. A mai világunk tele van hazugságokkal, gyűlölködéssel, szétszakítottsággal. Meggyőződésem hogy erre az egyik legjobb gyógyír az alkotás. A művészet párbeszédet teremt alkotó és befogadó között, összeköthet közösségeket. Az alkotásban, olyan erő rejlik, ami megmentheti a világot. Noha díjakat nem mindenkinek tudtunk adni, ennek a pályázatnak valójában mindenki a nyertese.”

A Vidéki/városi élet kiállítás október 31-ig megtekinthető. 

Galéria ehhez a cikkhez


Vidék-Város c kiállítás_Zsilip Művészeti műhely_Csányi u 5_202 (8).jpg

Vidék-Város c kiállítás_Zsilip Művészeti műhely_Csányi u 5_202 (19).jpg

Vidék-Város c kiállítás_Zsilip Művészeti műhely_Csányi u 5_202 (21).jpg
kohezios_alap