• írta Buják Attila
  • 2023. június. 30. péntek
  • 0

Ülésezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Szücs Balázs alpolgármester elnökletével ülést tartott a KEF, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.
title image

A drog nem megoldás semmire - ülésezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Szücs Balázs alpolgármester elnökletével ülést tartott a KEF, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A napirend elfogadása után Fehér Richárd, a testület szakértője beszámolt az előző ülés óta végzett munkáról. A szakértő kiemelte a szemléletformálás, a stratégiai gondolkodás fontosságát. Interjúk készültek az ellátó szervezetek működéséről. A szervezetek működésének technikai feltételei a kerületben adottak. A szakemberek szerint az önkormányzattal jó az együttműködés. A fogyasztással kapcsolatos adatokat nézve a szakértő úgy látja, a hazai drogérintettség az uniós viszonyokhoz képest alacsony. Magyarországon a leggyakoribb függőségi forma változatlanul az alkohol.

Gondi János, a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány képviseletében a készülő kétéves cselekvési tervet ismertette. Ennek központi eleme egy átfogó tanulmány készítése. A KEF döntése szerint a tanulmányt megrendelik.

A VII. kerület rendőrkapitánya, dr. Bálint András meghívottként a drogügyekre fókuszálva tartott előadást. A bulinegyed ebből a szempontból azért kiemelt hely, mert ahol ennyi fiatal találkozik nagy tömegben, várható, hogy előkerül a drog. A kapitányság tevékenysége kétirányú. Az egyik a megelőzés, a másik a felderítés. A rendőrkapitány munkatársa, Szalai-Komka Éva iskolai előadásokon próbálja a droggal kapcsolatba kerülő fiatalokat az üzenettel elérni: „a drog egy igen veszélyes megoldás lehet az élet kihívásaira”. Erzsébetvárosban a drogok minden „divatos” formája jelen van. A három leggyakrabban használt anyag a marihuána, a kokain és a diszkódrog. A kábítószeres bűncselekmények két részre oszlanak: büntetendő a szer birtoklása és terjesztése, eladása is. A birtoklást a jogalkotó nem akarja mindenáron szankcionálni, nem akarja a vétkest kriminalizálni. Ha valaki beismerő vallomást tesz, és részt vesz az úgynevezett „elterelésen”, akkor megmenekülhet attól, hogy priusza legyen. Hetente egyszer szabadidejében a kapitány egyedül járja a bulinegyedet. Jól ismeri az ottani szokásokat. Sajátos bűnözési forma a „hamis drog”, amely úgy jön létre, hogy a díler sütőport kever köhögés elleni szerrel, ami a kokainhoz hasonló ízt ad. Grammját harmincezer forintért el lehet adni. A csaló tudja, hogy mivel az áru nem tiltott szer, súlyosabb büntetési vonzata az üzletnek nincs. A kapitányság ezt a magatartást üzletszerűen elkövetett csalás miatt vizsgálja.

A testület több terápiás forma alkalmazásáról döntött. Ilyen a partiszerviz és a művészetterápia. A művészetterápiát két tapasztalt terapeuta, Kadlecskó Beáta és Benyó Tamás gyerekeknél és felnőtteknél is alkalmazza. Benyó Tamás szerint a droggal kapcsolatba kerülő fiatalok magányosak. Kiút lehet számukra az alkotás, a grafikától a textilragasztásig. A következő tanévben Szalai-Komka Éva a droggal kapcsolatos eseteket, konfliktusokat, sikereket mutatja be gimnáziumi osztályoknak a K11-ben.

Nemcsak a kerületekben működnek KEF-ek. Fővárosi megfelelőjük a BKEF (Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum). Vezetőik Kerpen-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Terdik Tamás rendőrfőkapitány, akik társ-elnökként irányítják a szervezetet. A hetedik kerület delegáltja a testületben Szücs Balázs alpolgármester, akit két bizottságba is beválasztottak.    

Végül a KEF elfogadta a költségvetést.    

kohezios_alap