• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2024. március. 07. csütörtök
  • 0

Tudáspróba és szórakozás a K11-ben

Minden hónap első keddjén, este 7 órakor Kvíz-estre invitál a K11 csapata. Még a járvány alatt indították el a közösségi társasjátékot, mely az elmúlt három évben az egyik legnépszerűbb program lett a Király utcai kultúrbázison.
title image

Tudáspróba és szórakozás a K11-ben:

Avagy törték-e már darabokra a szíved a Hearthbreak Hotelben?

Minden hónap első keddjén, este 7 órakor Kvíz-estre invitál a K11 csapata. Még a járvány alatt indították el a közösségi társasjátékot, mely az elmúlt három évben az egyik legnépszerűbb program lett a Király utcai kultúrbázison.

A nagyterem megtelik a hónap első keddjén, sokszor előfordul, hogy kevés az asztal, a szék, a hely a Kvíz-esthez. Vannak itt törzsvendégek, s érkeznek olyanok is, akik először járnak a K11-ben, de jönnek, mert hallották, hogy itt nagyon jó a játék, s főleg Budapest egyik legjobb és legfelkészültebb kvízmestere vezeti.

Cseppentő Bence még kapun kívül lelkesedik, hogy hát ő kifejezetten az Ági miatt villamosozott át Budáról, s megy az Ági után mindenhova, mert annyira jók a kérdések, izgalmas a játék. Bence pont az a fajta játékos, aki miatt egy kvízmester sose lazsálhat: mégse lehet, hogy valaki fejből ismerje a válaszokat. A fiatal mérnök-doktorandusz elmeséli, hogy négyfős csapatot szervezett a mostani estére, így és ebben a felállásban először versenyeznek, amúgy meg nyerni szokott, bárki is a partnere. El is hiszem neki, hisz szenvedélyes játékos, a valós és a virtuális térben is fejleszti a tudását, folyamatosan.

Játék közben folyamatosan okosodhatunk, művelődhetünk

Érkeznek a résztvevők szépen sorban, ezúttal is megtelik a K11 nagyterme, ismerősök üdvözlik egymást, az asztalok körül elhelyezkednek a 4-6 fős csapatok, tényleg sokan lettünk. Az aulában kézműves sört árulnak, rágcsálni valók kerülnek elő, jó a hangulat, nevetgélnek a társaságok, majd fiatal, csinos, határozott nő lép színpadra, ő Gróf Ágnes kvízmester.

Globális zenei tudáspróbával készült, elmondja a szabályokat, de mindenki tud mindent, én először járok kvízversenyen, kapkodom a fejem, túráztatom az agyam, pedig még csak a bemelegítő kérdéseknél tartunk, mire megszületik bennem egy válasz, már másik feladvány olvasható a kivetítőn. Kétszer 25 kérdés, mind zenével kapcsolatos: képrejtvények, párosítós feladatok, zenei bejátszások követik egymást, s még a mesterséges intelligencia – AI – is besegített Ágnesnek a játék összeállításába. Nem lenne sportszerű egyetlen kérdést sem felidézni, lényeg, hogy az 50-ből nagyjából kettőre tudtam kapásból a választ.

Az első helyezett csapat valóban Bence csapata lett, a Girátor – tagjai még: Heckmann Ildikó, Csőke Lóránt Tibor, Frank János – a második a Vésztő-Mágor , ahova befogadtak, de semmi hasznom nem vették, a harmadik a Tréfás Pisztráng, ők először játszottak ezen a helyen, de jönnek legközelebb is, április 2-án, mikor az 1990-es évekről szól majd a kvíz. Mindhárman kaptak ajándékot a szervezők jóvoltából.

S én még most is azon tűnődöm: Kik azok a Swiftie-k?  


Budapest egyik legjobb kvízmestere:

Gróf Ágnes

A Kvíz-est játékvezetője a kedves, szimpatikus, mosolygós Gróf Ágnes volt, aki a kezdetektől készül havonta új feladványokkal, a legkülönbözőbb témakörökben. Komoly felszereléssel, hangosítással érkezik a K11-be, hogy valóban élmény legyen a közös játék. 

Mióta érdekel a kvíz?

Vágó István, Rózsa György műsorain, vetélkedőin nőttem fel. Az olyan játékokat szeretem, ahol nem az számít, ki milyen ügyes, hanem, hogy ki mit tud. Tizenhárom éve rendszeres résztvevője vagyok a QuizNight versenyeinek, ők hozták be azt a kvízt Magyarországra, amit szerte a világon játszanak, éves bajnokságban.

Hogyan lettél mester? Létezik ilyen képzés?

Sok-sok játék után egyszer megkértek, hogy ugorjak be valaki helyett levezetni egy programot. Így kezdődött. Aztán a játékosok visszacsatolása alapján, öt évvel ezelőtt kvízmester lettem. Irodában dolgozom, a száraz hétköznapokért kárpótol, ha játékot vezethetek. Havonta 10-12 alkalommal…

Mitől olyan jó program kvízt játszani?

Nem csupán tudni kell, hanem gondolkodni is, összefüggésekben. Ez egy kulturális kikapcsolódás, mert nem csak arról szól, hogy beülünk egy kocsmába, beszélgetünk és iszunk. Itt is tudnak iszogatni az emberek, de közben nem nyomkodják a telefont, hanem együtt gondolkoznak. Sokkal építőbb, mégis szórakoztató szabadfoglalkozás a kvíz.

Kiből lesz jó kvízmester?

Ne legyen megkérdőjelezhető a tudása, érdeklődő legyen és jó a kiállása, meg jó a beszélőkéje.

Mit szeretsz te ebben a munkában?

Olyan emberek közt vagyok ilyenkor, akik a kvíz miatt jönnek ide. Én is mindig tanulok a felkészülés közben. Egy-egy játékon órákat, napokat, akár egy hetet is dolgozom. Igyekszem megfelelni minden korosztálynak, hisz tinitől szépkorúig mindenki megfordul a kvíz-esteken.

Nagyon sokat ad: pozitivitást, élményt, szeretetet. Rengeteg szeretetet kapok az emberektől.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap