• írta Török Zsuzsa Göngy
  • 2023. október. 06. péntek
  • 0

Tirelli, Bolondos Apu, Rejtő Jenő új gazdájára vár a könyvszekrényekben

Új helyszíneken várják olvasóikat – gyerekeket és felnőtteket – az erzsébetvárosi könyvszekrények.
title image

Tirelli, Bolondos Apu, Rejtő Jenő új gazdájára vár a könyvszekrényekben

Ingyenes kötetek buzdítanak az olvasásra

Új helyszíneken várják olvasóikat – gyerekeket és felnőtteket – az erzsébetvárosi könyvszekrények. A Klauzál téri vásárcsarnokban és a Reformáció parkban, a templom mellett helyezte el az önkormányzat a megszépült tárolókat, melyből bárki vihet magának olvasnivalót, és bárki betehet számára fölöslegessé vált, jó állapotú könyvet. Utóbbi azért fontos, hogy mindig tele legyen a Karinthy Frigyes képmásával díszített két könyvszekrény.

A kezdeményezéssel az olvasást szeretnék népszerűsíteni Budapest kulturális negyedében.

Sokféle kalandregény, szépirodalmi mű, mondókás könyv, verseskötet, életrajz, de még a zsidókat mentő olasz fagyiárus története is megtalálható és hazavihető a két könyvszekrényből. Tirelli a kerületben adagolta jeges finomságát, emléktábla őrzi nevét, aki kíváncsi megható tetteire, a Reformáció parkban még találhat róla képeskönyvet. Az igaz mesét Tamar Meir írta, címe: Francesco Tirelli fagylaltozója.

De ott van az olvasmányok között – angol és magyar nyelven – a kerületben élő, Ausztráliában született Peter Jones több kötete is Bolondos Apu kalandjairól.

A kerület két tárolóját a Deák Ferenc Könyvtár, az önkormányzat és a polgármesteri hivatal munkatársai segítettek feltölteni. Új, újszerű, kiváló állapotú könyvekkel.

A Reformáció parkban a Magonc és a Nefelejcs óvoda nagycsoportosai voltak az első vendégek az ottani, robosztus szekrénynél. Hoztak és vittek is könyveket, mi pedig megtudtuk róluk, hogy nekik bizony olvasnak esténként a szüleik. Sőt, a legkedvesebb meséiket beviszik az oviba, hogy az óvó néni, meg a többi gyerek is megismerhesse őket. Mert a könyv jó és szép dolog, s ők már tanulgatják a betűket, alig várják, hogy maguk is olvashassanak.

A Reformáció park könyves tárlójánál program is várta a legfiatalabb, leendő olvasókat. A magyar származású Peter Jones volt a meglepetésvendég, aki egy órán keresztül beszélgetett és játszott az óvodásokkal.

Elmondta, hogy Bolondos Apuról a kisfiának mesélt először, neki írta első könyvét, mely egy olyan apáról szól, aki mindig mindent máshogy csinál, mint a gyermekei.

Peter Jones második könyvében Bolondos Apu állatkertbe megy a családdal. A kerületi park hirtelen ausztrál sivataggá változik, ahol a kenguru él, akinek ugrása nyolc méteres. Egy pillanat múlva az esőerdőben találjuk magunkat Peter segítségével, és megismerjük a világ legősibb hangszerét, neve didgeridoo, aztán az esőbotot is, mely pont úgy hangzik, mintha sűrű zápor zenélne.

Elmeséli Peter, hogy az ausztrál bennszülöttet aboriginálnak hívják és bumeránggal vadászott valamikor réges-régen. Elmondja, hogy a bumeráng visszajön, ha jól dobják el. Ám Peteré a Bajza utcában landol, nem jön vissza. Így gyorsan témát vált Bolondos Apu, és még azt is megtudják a Magonc és a Nefelejcs ovisai, hogy a paradicsompalánta gyorsabban nő Mozart csilingelő muzsikája mellett, mint a kemény és agresszív, úgynevezett halál-metálzene közelében. Ugyanis, ha kedvesen bánunk emberrel, növénnyel, állattal, akkor ragyogni fog a szeretettől.

A könyves csere-bere után még közös fotó készül Bolondos Apu Peterrel, aztán ki-ki új kötettel a kezében visszamegy ebédelni az oviba. Hogy ebéd után meghallgathassa óvó néni meséjét abból a mesekönyvből, amit a Reformáció park szekrényében talált a jövő leendő olvasója.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap