• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2024. február. 27. kedd
  • 0

Színes programok Róth Miksa nyomában

Március 1-én újra nyit a múzeum: a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény munkatársai pénteken tárlatvezetéssel, szombaton és vasárnap pedig egész napos programkínálattal várják látogatóikat!
title image

Emlékévvel tisztelegnek a világhírű üvegművész előtt

Színes programok Róth Miksa nyomában

Március 1-én újra nyit a múzeum: a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény munkatársai pénteken tárlatvezetéssel, szombaton és vasárnap pedig egész napos programkínálattal várják látogatóikat!

Ebben az évben az intézmény Róth Miksa emlékévet szervez, idén 80 éve ugyanis annak, hogy elhunyt hazánk egyik legjelentősebb iparművésze. Tematikus tárlatvezetésekkel, épülettörténeti sétával, élő múzeum programmal nyitják meg a múzeumot.

A nyitóhétvégén felavatják a múzeum új idővonalát, bemutatják újonnan kiállított tárgyaikat és számtalan izgalmas eseménnyel készülnek.

„Az emlékév lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk Róth Miksa korára, az őt körülvevő történelmi és művészeti környezetre, hogy felismerjük a változó, modernizálódó világ személyére gyakorolt hatásait” – fogalmaz Kolocz Dóra muzeológus.

A közgyűjtemény 2024-ben arra tesz kísérletet, hogy bemutassa az üvegművész életének és pályájának legfontosabb állomásait, hogy megismertesse élethelyzeteit és újításainak nagyszerű eredményeit.

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény a világhírű iparművész egykori otthonában működik, a kerületi Nefelejcs utcában.

A nyitóhétvége programjai:

Március 2-án, szombaton

11:00 Épülettörténeti séta

A séta során megismerkedhet a látogató a mester mindennapjaival, cserfes szolgálóival, házias feleségével, és bejárhatja az épületet pincétől a padlásig. Választ kaphat a legfontosabb kérdésre: hány titkot őrizhetnek egy múzeum falai?

14:00 Dizájn az 1900-as években

A lakásmúzeum számtalan századfordulós dizájnert rejt: Zsolnay Vilmos, Émile Gallé, Fischer Emil, Bodon Károly. Ez a tárlatvezetés Róth Miksa korának legnevesebb tervezőivel foglalkozik: bemutatja a 20. század első felének magas-polgári lakáskultúráját, felhívja a figyelmet a múzeum megbúvó értékeire.

15:00 A Róth Miksa-idővonal

Új program debütál Róth Miksa halálának 80. évfordulója alkalmából. A múzeumban frissen átadott idővonal segítségével visszatekinthet az érdeklődő Róth Miksa korára, az őt körülvevő történelmi és művészeti környezetre, felismerheti a változó, modernizálódó világ egyénre gyakorolt hatásait. A program során Róth Miksa életének és művészetének legfontosabb állomásait ismerheti meg, és az embert, aki a történelem mozgalmas időszakában, 1865 és 1944 között élt és alkotott.

16:00 Világkiállítások

A világkiállításokon való részvétel minden nemzetnek fontos reprezentációs célt szolgált, hiszen az ipar, a kereskedelem és a művészet is képviselhette magát. Róth Miksa fontos szerepet töltött be a századforduló környéki magyar kiállítók között, így számos közgyűjteményi tárgy kötődik a világkiállításokhoz. Ezúttal díjnyertes mozaikok, érmek és relikviák kerülnek a fókuszba a tematikus tárlatvezetésen.

17:00 Nők Róth Miksa korában

Ez a vezetett program izgalmas női történetek, karakterek, témák nyomában kalauzolja a nézőt. Művészfeleségek, feminista alakok, királynék kerülnek terítékre, és idézik meg azt a kort, amelyben Róth Miksa élt és alkotott.

Március 3-án, vasárnap

11:00, 15:00 Beköltöztek Róthék – megelevenedik a történelem!

Erzsébetváros, Nefelejcs utca, 1911. Nagy a felfordulás a Nefelejcs utcában! Mindenki arról beszél, hogy nemrég ideköltözött maga, a nagy művész, Róth Miksa! És nem egyedül jött, hozta magával az egész famíliát, no meg óriási üvegműhelyét is! De hogyan zajlott az életük? Kikkel találkozhattak? Erről mesél egyik rokonuk és a cseléd, de megszólal a cserfes kofa és egy lelkes megrendelő is. Kulisszatitkok hangzanak el a családi legendáriumból, de a művészetek rajongói és a környék élete iránt érdeklődők is hallhatnak történeteket a múltból idelátogató vendégektől.

Élő történelem program a Mare Temporis csapatával.

14:00 A Róth Miksa-idővonal

16:00 Építészeti tárlatvezetés

Alpár Ignác, Steindl Imre, Ybl Miklós, Korb Flóris: hogyan kapcsolódik Róth Miksa élete és karrierje Budapest legkiválóbb építészeihez? A tematikus tárlatvezetésen Budapest aranykorába utazhat a látogató: terítéken a városegyesítés, a századforduló építészete. A gyűjtemény különleges darabjai segítenek a történetek elmesélésében.

17:00 Művészet és mindennapok Róth Miksánál

Tárlatvezetés az állandó kiállításokon. A program során a Róth család életébe és a művész munkásságába tekinthet be a látogató.

Szombaton és vasárnap a múzeum kizárólag napijegy vásárlásával látogatható, ami korlátlan számú programon való részvételre jogosít.

További információ és részletek az alábbi oldalon.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap