• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2024. április. 04. csütörtök
  • 0

Szilárd Klára jelenlétét érezni lehetett a Damjanich utcai házban

Emléktáblát avatott az önkormányzat Szilárd Klára festőművész, szobrász tiszteletére a Damjanich utca 58.-ban.
title image

Az egész világ az otthonunk!

Szilárd Klára jelenlétét érezni lehetett a Damjanich utcai házban

Emléktáblát avatott az önkormányzat Szilárd Klára festőművész, szobrász tiszteletére a Damjanich utca 58.-ban. Izraelben töltött évtizedei után ebben a házban élt és alkotott haláláig az asszony, aki otthon tudott lenni Magyarországon, Izraelben, Svájcban, Franciaországban. Ahogy a reá emlékezők is megfogalmazták: Claire Szilárd, azaz Szilárd Klára egy jóságos világpolgár volt.

A Damjanich utca 58. első emeleti folyosóján egy órára megállt az élet: a lakók, a régi barátok, családtagok, tisztelők ünnepelni jöttek Szilárd Klára életét és munkásságát.

Akvarelljeit, olajképeit, grafikáit közgyűjtemények és magángyűjtők őrzik világszerte, de szobrászként és freskófestőként is letette névjegyét itthon és külföldön egyaránt.

Zsidó származása miatt menekült el az országból 1944-ben, Svájcba. Onnan költözött később Izraelbe, ahol tizennégy zsinagógának tervezett ólmozott, színes üvegablakokat. Különleges tehetség és különleges ember volt. Erzsébetvárosban 1993-tól élt és alkotott.

„Hihetetlen életszeretet, harmónia, nyitottság jellemezte. Nyitott volt az emberekre, a világ csodáira, az életre. Ünnepeljük azt az élő lelkiséget, ami általa itt van bennünk, köztünk!” – fogalmazott Szücs Balázs alpolgármester a megemlékezésen.

Lovag Zsuzsa nyugalmazott múzeumigazgató régi barátjára emlékezett, aki szerinte „mágnesként vonzotta az embereket”.

Kőhídi Imre egykori szomszéd arról beszélt, hogy mekkora pezsgést hozott Szilárd Klára a Damjanich utca 58.-ba, ahol még Polgár László operaénekes is koncertezett, neki köszönhetően. „Áradt Klárából a szépség és a jóság.”

Dr. Varga Bernadett ügyvéd, a hagyaték gondozója elmondta, hogy a trencséni zsinagógában nyílik meg hamarosan a művésznő állandó kiállítása. „Nem ismerhettem személyesen Klárát, de minden tárgyát a kezébe foghattam, mikor felszámoltuk a lakását. Fantasztikus ember lehetett” – mondta a család jogi képviselője. Hozzátéve, hogy: „Most is érezni a jelenlétét.”

Galéria ehhez a cikkhez


DSC00021 (6).jpg

DSC00017 (7).jpg
kohezios_alap