• írta Barát József
  • 2023. július. 05. szerda
  • 0

Rendkívüli testületi ülés

Erzsébetváros képviselő-testülete július 4-én megtartotta rendkívüli ülését.
title image

Rendkívüli testületi ülés

Erzsébetváros képviselő-testülete július 4-én megtartott rendkívüli ülésén nem támogatta Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselőjének két indítványát. Az egyik a vendéglátóhelyek éjféli zárórájáról, a másik a vendéglátóipari teraszoknak otthont adó társasházak kompenzációjáról szólt.

„2019 ősze óta számos próbálkozás volt arra, hogy valamifajta kompromisszum szülessen a természetszerűen profitorientált vállalkozások és a lakosság között, ezek a próbálkozások azonban láthatóan nem hozták meg az elvárt eredményt. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy itt egy olyan érdekellentét áll fenn, amelyet mindkét fél számára megnyugtató módon rendezni nem lehet.” Előterjesztésében Garai Dóra így indokolta ismételt javaslatát az éjféli záróra bevezetésére a belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyeken.

 

A jegyző dr. Tóth László törvényességi észrevételt tett, amelyben a Veszélyhelyzetről szóló átmeneti törvény 149. szakaszának 8. bekezdésére hivatkozva fenntartásainak adott hangot. A bekezdés szövege: „A vendéglátó üzlet nyitvatartására vonatkozóan a 2020. december 31. napján hatályos, a települési önkormányzat által alkotott szabályok az irányadóak azzal, hogy a vendéglátó üzlet számára előnyösebb működési feltételeket biztosító szabályok megállapíthatóak.” Ennek lehetséges értelmezése, hogy a nyitvatartási időt valójában nem lehet korlátozni, amíg a veszélyhelyzet fennáll.

Garai Dóra javaslatának elfogadásához minősített többség kellett volna, ám csak a Fidesz-frakciója szavazott mellette, igaz, a bulinegyed burjánzásának időszaka éppen arra az időszakra esett, amikor a kormánypárt vezette a kerületet.  

Az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselőjének másik indítványa az volt, hogy a társasházak, amelyekben teraszt működtető vendéglátóhelyek vannak,  kapják meg költségeik kompenzációjaként a terasz bérleti díjának 20 százalékát. A jegyző ebben az esetben azt kifogásolta, hogy a javaslatnak nincsen olyan betartható normaszövege, amely iránymutatásul szolgálhatna a végrehajtáshoz.

dr. Kispál Tibor szocialista képviselő elmondta, hogy az önkormányzat bevételeiből többszáz millió forint értékben nyújt pályázati támogatásokat társasházaknak, azoknak is, amelyek teraszán vendéglátóhelyek működnek. Ez megfelelő segítség.  Bárdi Zsuzsa, a Momentum frakcióvezetője viszont úgy foglalt állást, hogy van helye azon gondolkodni, hogy kompenzációt fizessenek azoknak a társasházaknak, amelyek a legnagyobb sérelmet szenvedik el a látogatott  vendéglátóhelyek működése miatt. Frakciója segítségét ajánlotta fel Garai Dórának, egy új javaslat kidolgozásához. Ez az indítvány sem kapott többséget. 

kohezios_alap