• írta Barát József
  • 2023. szeptember. 11. hétfő
  • 0

ÖrkényKert: Piknik a belvárosban

A Madách tér pázsitszőnyegét sok száz érdeklődő teljesen megtöltötte szeptember 9-e estére, mire a tizenkettedik ÖrkényKert legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, az Örkény Esztrád megkezdődött.
title image

ÖrkényKert: Piknik a belvárosban

A Madách tér pázsitszőnyegét sok száz érdeklődő teljesen megtöltötte szeptember 9-e estére, mire a tizenkettedik ÖrkényKert legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, az Örkény Esztrád megkezdődött. Csak állóhely jutott azoknak, akik kíváncsiak voltak arra, hogy a megnőtt fák miatt áthelyezett színpadon milyen műsor lesz.  

Természetesen a színház sikere, hogy a teátrum befogadóképességét majd ötszörösen maghaladó kétezernyi érdeklődő volt kíváncsi az ÖrkényKertre, erre a városi piknik-eseményre, de az is, hogy itt nőnek a fák és pázsitszőnyeg van. A színház kezdeményezte ugyanis a zöldítést és az autók kitiltását a térről. Mint Mácsai Pál direktor rövid megnyitójában elmondta: a normalitás ritka jele, hogy az önkormányzattal annak politikai színezetétől függetlenül gyümölcsöző együttműködést sikerült kialakítani, és jelenleg Erzsébetváros a fővárosi önkormányzat mellett fő támogatója a színháznak. Niedermüller Péter polgármester ezt azzal toldotta meg: a kerület végtelenül büszke arra, hogy együtt dolgozhat az Örkény Színházzal és a mostani nagyszerű esemény is egy lépés a távlati cél felé, hogy a kerület Budapest kulturális központja legyen.

Az ÖrkényKerten fellépett a Budapest Jazz Orchestra, és a Lóci játszik zenekar, de nagy sikert aratott az Örkény Színház világosítói által létrehozott a Műszak Meg a Többiek zenekar is. A színházban Für Anikó és Mácsai Pál a Vackor mesét olvasta fel, Csuja Imre Babits Jónás könyve című elbeszélő költeményét adta elő. Nyilvános interjúkat készített Kadarkai Endre Kerekes Évával és Zsigmond Emőkével.


Az egyszeri és sohasem ismételt Örkény Esztrádon a színház szinte minden sztárja fellépett. A direktor arra emlékezetett, hogy rendezvényt megelőző napon majd ezer diák Petőfi Sándor A természet vadvirága című versének megzenésített változatát énekelte itt. Pedagógusaik előtt fejet hajtva Mácsai Pál Cseh Tamás egy balladáját énekelte el Somlai Margitról, egy Oxfordban végzett, öt nyelven beszélő tanárnőről, aki 85 évesen arra kényszerül, hogy a piacon a szemétben guberáljon. Nagy Zsolt Seress Rezső „Szeressük egymást gyerekek” c. ikonikus dalát adta elő, Csákányi Eszter viszont egy Zámbó Jimmy dal feldolgozását választotta: Egy jó asszony mindent megbocsájt. Az este nagy lelkesedéssel fogadott záródalát egy vendég, Presser Gábor adta elő, a közönség pedig nagy ovációval, lelkesen énekelte vele: Miénk itt a tér.  



kohezios_alap