• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. április. 12. szerda
  • 0

Negyedjére is Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj

A költészet napján, április 11-én a KlauDió Civil Központban jelentették be: immár negyedik alkalommal indítják el az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjat.
title image

Negyedjére is Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj

A költészet napján, április 11-én a KlauDió Civil Központban jelentették be: immár negyedik alkalommal indítják el az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjat.  A pályázatokat május 2-ig lehet még benyújtani. Eljött Niedermüller Péter polgármester, aki kiemelte: sok olyan művészeti kezdeményezés van a kerületben, amellyel Erzsébetváros kulturális karakterét szeretnék megerősíteni: „Erzsébetváros egy szabad művészeti tér, lehetőséget biztosítunk olyan kulturális innovációknak is, amelyek máshol nem valósulhatnának meg.”

Ilyen egyedülálló irodalmi kezdeményezés a kerület irodalmi ösztöndíja is. Az országban ez volt az első önkormányzat által támogatott alkotói díj, (azóta Ferencváros már követte a példánkat) amely abszolút politikamentesen, szakmai alapon működik. Szücs Balázs kulturális alpolgármester hangsúlyozta: az erzsébetvárosi ösztöndíj egyedi abból a szempontból is, hogy annak a középgenerációs írónemzedéknek nyújt segítséget, amelyik a legkevésbé számíthat más támogatásokra. „Azok a 35-65 év közötti írók, költők és műfordítók kaphatják meg az ösztöndíjat, akiknek már legalább két kötetük megjelent nem magánkiadásban.” Hozzátette: a szakmai grémium idén megújult. A zsűri elnöke Benedek Anna kritikus, a Petőfi Irodalmi Múzeum Médiatárának vezetője lesz. A zsűri tagjai: Valuska László, a Könyves Magazin lapigazgatója, a Margó Irodalmi fesztivál igazgatója. Valamint Mirtse Zsuzsa író, költő, szerkesztő, a Magyar Írószövetség választmányi tagja, Babiczky Tibor, író, költő, szerkesztő a Szépírók Társaság alelnöke. A zsűri legfiatalabb tagja az 1995-ben született Szijj Márton író, költő a Fiatal Írók Szövetségének tagja. Az irodalmi ösztöndíjjal kapcsolatos kulturális események, rendezvények szervezésével a fiatal színházi alkotókból álló Tér 12 Kulturális Egyesületet bízták meg. Az idei év újdonsága lesz az is, hogy az irodalmi ösztöndíjasok, zsűritagok és tárcaírók felkérésével az önkormányzat megjelentet egy kifejezetten Erzsébetvárosról szóló szépirodalmi antológiai kötetet.

A tájékoztató zárásaként két, már korábban díjazott irodalmi ösztöndíjas olvasott fel a műveiből. Egyikük, Zoltán Gábor, Déry Tibor-díjas író, az Orgia című kötetével robbant be a hazai irodalmi közéletbe. Regényében eredeti dokumentumok alapján tárta fel a XII. kerületi nyilasok rémtetteit. A szerző lapunknak elmondta: szerette volna a nyilasmúlt feltárását folytatni. „Az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj adott lökést ahhoz, hogy az évek óta tervezett új regényembe belefogjak.” Ám szerinte az ösztöndíj nem csak az anyagi támogatás miatt fontos: „Sok író érzi mostanában úgy, mintha fölösleges lenne ebben az országban. Egyre szűkebb a szabadság területe. Erzsébetváros kezdeményezése azt bizonyítja, vannak még olyan helyek, ahol egy független író is otthon érezheti magát.”

Mesterházi Mónika József Attila-díjas költő is felolvasott a Nem félek című verseskötetéből, amely szintén az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj támogatásával született meg. A szerző azután arról is beszélt, hogy ma, mikor sorra szűnnek meg könyvkiadók és irodalmi folyóiratok, egyre kevesebb megjelenési, és megélhetési esélye marad a kortárs költőknek. „Egy ilyen ösztöndíj a legfontosabbat ajándékozza nekünk: szabad időt a saját alkotások létrehozására.  Erzsébetváros kezdeményezése ezért is példaértékű.”

kohezios_alap