• írta Török Zsuzsa
  • 2024. február. 24. szombat
  • 0

Modernebb, fenntarthatóbb lesz a Bethlen Téri Színház

A 120 millió forintos fejlesztés közösségi egyeztetés után kezdődhet el. Szebb, zöldebb, barátságosabb teátrum lesz várhatóan már 2026-ban a Bethlen téren. Külső-Erzsébetváros egyetlen színházát uniós forrásból újítják fel. Az épületet korszerűsítik, a környezete zöldebb lesz, és a házban működő kávézó is új funkciót kaphat.
title image

Február 23-án létrejött egy munkacsoport: az épület tulajdonosaiból, használóiból alakult meg a színes közösség. Tagjai lakók, itt működő vállalkozók és civil szervezetek képviselői, színházi dolgozók, önkormányzati szakemberek, a szomszédos Állatorvostudományi Egyetem és a McDaniel College (amerikai egyetem) hallgatói. A következő hónapokban rendszeresen találkoznak és beszélgetnek a beruházásról, ezt követően közös álláspontot alakítanak ki arról, hogyan újuljon meg a színház környezete, milyen közösségi funkcióknak feleljen meg az épület. Még tavasszal kiírják a tervpályázatot a felújításra vonatkozóan. Negyven év alatti építészek jelentkezhetnek majd a beruházás megtervezésére, és idén nyáron el is kezdődhet az érdemi munka. Egy olyan beruházás valósulhat majd meg, mely valóban az itt élők és a kulturális létesítményt használók érdekeit szolgálja.

 

Az önkormányzat a Bethlen téri Színházzal és a Pro Progressione közhasznú társasággal közösen nyerte el az Európai Unió támogatását. A pályázatnak fontos eleme, hogy modernebb, komfortosabb és energiatakarékosabb legyen az épület belül, kívül pedig több növény, szebb városkép fogadja majd a közönséget, a lakókat.


Projekt leírás

kohezios_alap