• írta Török Zsuzsa
  • 2023. szeptember. 10. vasárnap
  • 0

Miénkitta fal, avagy a Nagy Bummm!

Presser Gábor éppen két házzal arrébb töltötte fiatal éveinek egy (jelentős) részét, itt volt pici, itt tanult a Kertész utcai iskolában, órák után a Klauzál téri nagycsarnokba járt édesapjának segíteni. A kerületből indult az a zenei pálya, ami mára csillagokig jutott, és a Scampolót, majd az Omegát követően a Locomotiv GT-ben haladt még feljebb, egyre magasabbra. Pressernek olyan dalokat köszönhetünk többi között, mint a Trombitás Frédi, a Petróleumlámpa, a Gyöngyhajú lány, később a Kék asszony, a Ringasd el magad, a Nem adom fel.
title image

Éppen 50 esztendeje jelent meg az LGT Bummm! című lemeze. Ez adta az apropót, hogy a Színes Város csapata, Erzsébetváros Önkormányzata és a Dob utca 38 lakói egy gigaméretű tűzfalfestménnyel tisztelegjenek a zenekar emléke előtt. A 200 négyzetméteres 21 méter magas alkotáson Kemény György egykor nagy port kavaró, hatalmas sikert hozó grafikáját láthatjuk, mely így a világ legnagyobb LGT tribute-fala lett.

 

A Dob utca 38-cal szemben, a szombati Nagy Bummm bulin: volt ingyen szörp, pogácsa és sütemény, szólt az LGT, amit Radnai Péter újságíró kevert a közönségnek. Rengeteg rajongó érkezett, bízva abban, hogy tán találkozhatnak a zenészikonnal. Nem tévedtek, látványos élményt kaptak, akik a délelőtti házimunkát elcserélték a pokrócos, belvárosi piknikre.

 

Üdvrivalgás fogadta Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerzőt és Kemény György grafikusművészt, akik megint a magasba szálltak, ezúttal daru vitte föl őket, hogy közelről láthassák az óriási lemezborítót. Odafent készült velük az interjú, felváltva emlékeztek a Bummm! bakelit születésére.

 

Rövid cím kellett a Miénk itt a tér helyett, hát Kemény Gyuri bedobta a Bummm!-ot, három m-mel, felkiáltójellel írva, s a zseniális borítóhoz vita nélkül elfogadták a grafikus javaslatát, ami mindenkinek nagyon tetszett. A képen az LGT akkori tagjai: Pici kertésznadrágban, s körülötte Somló Tamás, Laux József, Barta Tamás. „Ha itt lennének, együtt nevetnénk, hülyéskednénk, megtisztelve éreznék magukat ők is” – mondta Presser hozzátette már nevetve: „Eléggé emelkedettek voltunk?”

Megtudjuk, hogy a lemez megjelenése – ezzel a borítóval – egy KISZ-es vezető döntése volt, aki a Világifjúsági Találkozón, a mosdóban adta áldását az amerikai stílusú, divatos grafikára.

 

Az interjú után leereszkedett a daru, és a ma már középkorú rajongók megrohanták a művészeket autogrammért, közös fotóért, érintésért, ölelésért. Sokan hoztak otthonról LGT relikviát, például Bummm! nagylemezt, jó alkalom lett aláíratni.

 

A kerületben élő Majláth Gyuri, feleségével, Andival érkezett, aki hirtelen ötlettől vezérelve a fehér pólójára kért dedikálást Picitől. Mindketten nagy LGT-fanatikusok. „Álmodni se mertem arról, hogy egyszer megölelhetem Pressert. Hiába telnek az évek, a dalok nekem ma is ugyanazt jelentik, ugyanazt érzem most is, mint akkor” – mondja meghatottan a feleség.

A 19 éves Nyáry Brúnót apukája delegálta az eseményre, aki sajnos nem tudott eljönni, dolgozik. A fiú viszont LGT-s pólót visel: „Kiskoromtól hallgatom őket, imádom a zenéjüket. Nagy élmény, hogy találkozhattam Presserrel.”

 

Közben táncra perdül a nyolcvanas éveiben járó, vagány grafikus, Kemény Gyuri: „Ha már ilyen jó a zene, bulizzunk!” felkiáltással, viszi csinos párját, többen követik példájukat. Pici bácsi próbára igyekszik, megy a színházba dolgozni, de előtte készül egy közös kép rajongókkal, akik együtt éneklik, zúgják, csápolva: „Ringasd el magad!”

A szombati Bummm! tényleg nagyot szólt, aki nem hiszi, kérdezze meg Andit, aki talán jelenleg is ott ropja a Dob utcában, hisz „még csak most is tizennégy!”






kohezios_alap